CrossBordAir – Szakmai napot tartottak a levegő minőségének javítása érdekében
Fotó: Trifonov Éva

Szakmai napot tartottak a CrossBordAir Határokon átnyúló beavatkozások a légszennyezés csökkentése és a levegő minőségének javítása érdekében című pályázathoz kapcsolódóan a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. A délelőttön szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők a levegőminőség javításának lehetőségeiről és a szálló por hatásairól, valamint a 'Csináld magad!' mérőeszközök programozásába is bepillantást nyerhettek.

 

Szemléletformálás

Az esemény célja a jövő nemzedékének szemléletformálása, erre világított rá Rozinka Zsolt Illés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei KH Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának vezetője előadásában, melyben részletesen elemezte a Széna téri mérőállomás működésének elvét a részt vevő fiatalok számára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a reálisabb képet több mérőállomás telepítésével kaphatnánk, és kiemelte, hogy idén májusban a Kótaji út 33. számnál egy szállópor-mérőt telepítenek.

„Fel kell hívni a figyelmet a fiatalok számára is, hogy milyen hatások érik őket a környezetben, és akár egyes betegségek miért is alakulnak ki. Ha látják, hogy mi terheli őket, feltételezhetően érzékenyebbek lesznek a környezetvédelem iránt és többet fognak tenni azért, hogy a káros kibocsátásokat minél jobban visszaszorítsuk” – emelte ki Rozinka Zsolt Illés.

A szálló por hatásai

A délelőtt másik előadója, Szőke Zsuzsa, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Technikum oktatója volt, aki a szálló por hatásaiba nyújtott betekintést, és felhívta a figyelmet arra, hogy akár szív- és keringési betegségekhez, illetve asztmához is vezethetnek.

A kockázati csoportba a szív- és tüdőbetegek, valamint a gyermekek és az idősek tartoznak, ők érzékenyebbek erre a környezetterhelésre. Előadásából az is kiderült, a szálló por szennyezi az épületeket, a műemlékeket és drasztikusan csökkenti a látástávolságot. Minél kevesebbet használjuk autónkat, vigyázunk a zöldfelületekre, az idős fák meglétére, kerüljük a hulladék és avar égetését, valamint korszerűsítjük fűtésünket, annál többet tehetünk környezetünkért.

Élhető városok

A CrossBordAir pályázat célja a levegőszennyezés csökkentése és a levegőminőség javítása. A csütörtöki esemény mellett ötven darab fát ültettek el, rajzpályázatot hirdettek és szemléletformáló oktatásokat tartottak különböző iskolákban, hogy minél inkább tudatosítsák, hogy az élhető város, élhető település érdekében mi mindent kell megtenni, hogy a levegő minősége javuljon.

Gál István, az Európai Határvárosok ETT igazgatója elmondta: „A pályázat keretében az Országos Meteorológiai Szolgálat által hitelesített mérőberendezés kerül beszerzésre, és további száz darab mobil mérőműszer, amelyek Nyíregyháza mellett az ETT partnerségében álló Szatmárnémetiben és Ukrajnában fognak kihelyezésre kerülni. A csütörtöki rendezvényünk célja pedig a ’Do It Yourself’, úgymond a 'Csináld magad!' mérőeszközök diákok általi megismertetése és kipróbálása.”

Csináld magad!

A 'Csináld magad!' mérőeszközökről Ladik Szabolcs Viktor tartott előadást, majd Zsigó Zsolt, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium oktatója vezetésével tesztelték a programozást a diákok.

Ladik Szabolcs Viktor, a Draken Technológiai Transzfer Egyesület elnöke, egyben egykori bánkis diák így ismertette a bemutatott mérőeszközöket: „Ezek viszonylag olcsó és egyszerű alkatrészekből összeállított mérőeszközök, amelyek a PM2,5-ös és PM10-es szállópor-koncentrációt mérik a levegőben, valamint aktuális hőmérséklet és páratartalom adatokat mérnek.”

A CrossBordAir pályázat keretén belül megvalósuló programon azon volt a hangsúly, hogy egyszerű eszközökkel, tudatossággal mindannyian tehetünk a levegőszennyezés csökkentése és a levegőminőség javítása érdekében.

Kapcsolódó galéria

A levegőminőséggel kapcsolatos szakmai délelőtt a CrossBordAir keretében