CIVIL INFO – Tájékoztató fórum a 2024-es NEA-s pályázatokról
Fotó: Szarka Lajos

„Jó hírekkel érkeztem” – így köszöntötte a résztvevőket Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár a keddi CIVIL INFO – NEA 2024 országos tájékoztató rendezvény nyíregyházi előadásán, ahol a résztvevők átfogó információkat kaptak a Nemzeti Együttműködési Alap és a Városi Civil Alap 2024. évi pályázatairól. Előbbit összesen közel 14 milliárd forintra, utóbbit összesen 5 milliárd forintra írják ki.

A civil szervezetek tagjait várták a Vármegyeházára, a Nemzeti Együttműködési Alap 2024-es pályázatairól szóló tájékoztató fórumra, melyet a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság munkatársai tartottak. A vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ operatív igazgatója, Kiss András köszöntőjében kiemelte, a civil szervezetek munkája elengedhetetlen, így fontos nekik támogatást nyújtani.

A nyíregyházi önkormányzat – mely több fronton támaszkodik a civilekre – továbbra is működteti a Civil Alapját, a polgármester szerint fontos, hogy ezen szervezeteknek legyen lehetőségük szélesíteni a tevékenységi körüket.

„A civil szervezetek munkája nem áll meg Nyíregyháza határainál, ez így van rendben. Azt is tudom, hogy ennél még többet is tudnának tenni. A lehetőségeink remélhetőleg növekednek” – hangsúlyozta dr. Kovács Ferenc polgármester.

Nyíregyházán és a térségben több mint 200, az országban több mint 62 000 civil szervezet működik. Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő úgy tartja, városunk nagy ütemben fejlődik, és ez a fejlődés nem jöhetett volna létre a közös munka nélkül.

„Azért vagyunk ilyen sikeresek, nemcsak Nyíregyházán, hanem a vármegyében, mert itt lehet érzékelni legjobban, hogy a civil szervezetek polgárai összefognak, ténylegesen mindenhova elérnek. Fontos, hogy ez a munka folytatódjon. Sok ismerős arcot látok, ténylegesen azt tudom mondani, hogy bármilyen esemény van, a legfontosabb munkát végzik azokban a törekvésekben, melyet a kormány is megfogalmaz” – emelte ki dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő.

A Helyettes Államtitkárság a már 8 vármegyében megtartotta a tájékoztató fórumot. A NEA pályázatait október 2-án írják ki, a Városi Civil Alap pályázatait már kiírták, melyre az 5 milliárd forint összkeretből, egy szervezet ingatlanra 9 millió, gépjárműbeszerzésre 7 millió forintot lehet megpályázni. 11 millió forintos a programszervezés- és a kommunikáció- és médiakeret, 7 millió forintos az eszközbeszerzési keret.

„Mind a 3 utóbbi kategóriának van egy erős működési lába, ami azért van, hogy két tételt el tudjunk számolni civil szervezetként: béreket és rezsitérítést. Tehát ha programkeretre elnyertünk 11 millió forintot, de például csak 1 millió forintból akartunk rendezvényt csinálni, akkor a többi 10-et el tudjuk költeni működés jellegű kiadásokra. Kifejezetten az Önök kedvéért csináltuk így, direkt írtuk ki 3 tételre” – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A NEA pályázatait közel 14 milliárd forintra írják ki. Az előadások során a résztvevők átfogó információkat kaptak a civil területet érintő aktualitásokról, az idei összevont, egyszerűsített és normatív pályázatok tapasztalatairól, a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázatainak kiírásáról.

Kapcsolódó galéria

Civil fórum a Megyeházán - 20230912