Cigicsempész diplomata álcával – Letartóztatták az ukrán sofőrt

Hamis diplomatajelzéssel ellátott járműben szállította az adózatlan cigarettát egy ukrán férfi. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a záhonyi közúti határátkelőnél fülelték le. Az autó sofőrje utasának diplomatamentessége mögé akarta rejteni a súlyos jogsértést. Az elkövető akár nyolc évet is kaphat, a bíróság egy hónapra elrendelte az ukrán férfi letartóztatását.

A záhonyi határátkelőnél állították meg ezt a járművet a pénzügyőrök és bár a sofőr azt mondta, hogy nincs elvámolnivalójuk, a mikrobusz raktere cigarettával volt tele. Egy ukrán férfi volt a sofőr, mellette pedig egy diplomáciai mentességet igazoló okmányt felmutató, szintén ukrán állampolgárságú nő ült.

141 ezer doboz cigaretta

A mikrobusz felnyitása után ukrán eredetű, de zárjegy nélküli cigarettát találtak nem is kis mennyiségben, összesen 141.500 dobozzal.

Gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy nagyobb mennyiségű jövedéki termék található a gépjárműben. Majd közölték is a pénzügyőr kollégák a két személy részére, hogy tételes vámvizsgálatot fognak tartani. Ekkor a korábbi közreműködésük teljesen megszakadt, mert bezárkóztak az autóba és innentől kezdve heves telefonálgatásba kezdtek és ilyen félig-meddig lehúzott ablakon keresztül folyt a tárgyalás, majd egy óvatlan pillanatban egy rutinos pénzügyőr kollégám benyúlt az ablakon keresztül és sikerült kinyitnia az ajtót” – nyilatkozta Simon Béla, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóreferense.

Az ukrán sofőr ezt követően már csak megbilincselt kézzel nézhette végig a vámigazgatási eljárást.

Súlyos jogsértés

Amennyiben legális úton érkezik, akkor 265 millió forint vámot és adót kellett volna fizetni ekkora mennyiségű cigaretta után. A férfit a nyomozóhatóság őrizetbe vette, elismerte, hogy a cigaretta az ő tulajdona, majd gyanúsítottként kihallgatták különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Az ügyészség a gyanúsított letartóztatását indítványozta.

Azért indokolt az ügyészség szerint a gyanúsított letartóztatásának az elrendelése, mert súlyos bűncselekményt követett el, amelyért a törvény szerint 2–8 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A gyanúsított nem rendelkezik Magyarországon lakó- és tartózkodási hellyel, így fennáll a veszélye, hogy szabadlábon egyszerűen lelép, elszökik a hatóság elől. A bűnismétlés veszélye is fennáll, miután a nyilvántartási adatok szerint az utóbbi időben többször is megtette ezt az utat a férfi, így vizsgálni kell, hogy korábban is szállított-e cigarettát, illetve annak a veszélye fennáll, hogy a jövőben is szállítani fog” – nyilatkozta dr. Szilágyi László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője.

Letartóztatásban az ukrán férfi

A Nyíregyházi Járásbíróság szombat reggel hallgatta meg a gyanúsítottat, majd 1 hónapra letartóztatták. Az ukrán állampolgárságú nő a diplomáciai mentessége okán szabadon távozhatott még a záhonyi helyszínről.