Cantemus:Online tartják meg a XIII. Cantemus Fesztivált és Mesterkurzust
Fotó: Cantemus

Bár a pandémia miatt tavaly elmaradt a Cantemus Kórusfesztivál, ezt idén pótolják. Csakhogy most nem a „világ” érkezik Nyíregyházára vendégségbe, hanem a világhálón keresztül mi, mint nézők látogathatunk el más nemzetek kulturális online terébe, ugyanis a 13. Cantemus Kórusfesztivál ezúttal az interneten követhető figyelemmel június 20-tól július 10-ig.

A teljes program a jótékonyság jegyében zajlik – kezdte a tájékoztatást Szilágyi Szilárd, a kóruscsalád sajtóreferense, aki hozzátette, a belépődíjas hangversenyek teljes bevételét a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház COVID osztályának ajánlják fel.

– Idei első jelenléti koncertünket is ennek a programnak a keretében szeretnénk megvalósítani. A kórusfesztivál zárókoncertje június 28-án 19 órától a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében a mindenkori pandémiás szabályok betartása mellett, védettségi igazolvánnyal és belépőjeggyel látogatható majd a közönség számára is. Ezt a hangversenyünket dr. Adorján Gusztávnak, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnokának, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójának emlékére ajánljuk.

Tartalmas mesterkurzus is

A koncerteken kívül egy tartalmas mesterkurzus is várja online formában az érdeklődőket. Ezek a cantemusfestival.org.hu oldalon érhetőek majd el egy ingyenes regisztrációt követően.

„Most már a megszokott rendben zajlik az élet”

Bár már látni az út végét, a pandémia természetesen a Cantemus kóruscsalád működését is befolyásolta, hiszen számos külföldi és hazai koncert elmaradt – többek között egy dél-afrikai koncertkörút is –, a próbákat pedig fel kellett függeszteni.

Bérletes koncertjeinket és a nagyszabású nemzetközi rendezvényünket, a Cantemus Kórusfesztivált sem tudtuk megtartani. Ezek természetesen sok problémát okoztak, de igyekeztünk pozitívak maradni és az online lehetőségeknek köszönhetően olyan – korábban időhiány miatt elmaradt – projektjeinket megvalósítani, amik eddig az asztalfiókban hevertek. Példaként említem a „Felkelt a napunk” online éneklési rekordot, ami meglepően nagy sikerrel zárult és országosan is nagy visszhangja volt, de Bach remekművét, a János-passiót is sikerült bemutatnunk, amit a SzinhazTV.com oldalon láthatott a közönség. A Cantemus Vegyeskar esetében már 2020 novemberétől tudtunk próbálni és most már gyakorlatilag a megszokott rendben zajlik az életünk – utalt vissza az elmúlt időszakra Szilágyi Szilárd. – A koncertfelkérések is jönnek, reményeink szerint ezek meg is fognak valósulni. A többi kórusunk közül a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar mostanában kezd visszatérni a munkához és talán van remény arra is, hogy lassan mindegyik együttesünk „életre keljen”.

Nyáresti koncertet is terveznek

Szilágyi Szilárd azt mondja, folyamatos kapcsolatban vannak külföldi és hazai partnereikkel, kórusokkal. Ennek egyik bizonyítéka lesz az a szintén belépőjegyes online koncert is, amit a fesztivál keretében június 21-tõl láthat a közönség az interneten.

A hangversenyen fülöp-szigeteki, tajvani, orosz, észt és svéd kórusok adnak ízelítőt kórusrepertoárjukból. Augusztusban pedig „nyáresti koncerteket” tervezünk a Kodály iskolában, és amennyiben lehetőség lesz rá, szeptemberben „élőben” indulunk a szokásos Cantemus Kórusbérlet előadásaival is. Mégpedig nagyon jónak ígérkező produkciókkal.