Bűnmegelőzési tanácsok nyáron

Vigyázzunk értékeinkre!

 

A szabadságolások alatt sok mindenre oda kell figyelni, hiszen az utazások sok veszélyt tartogatnak. Ma már megszokott, hogy a nyaralás idejére laptopot, mobiltelefont visznek magukkal az emberek. Lényeges, hogy az elektronikus berendezésekről indulás előtt mentsük le az adatokat, és jelszóval védjük azokat. Az eszközöket úgy kell tárolni, hogy azok ne legyenek észrevehetőek, nem szabad például egy gépkocsi hátsó ülésén, vagy egy pléden, a strandon felügyelet nélkül hagyni őket.

 

Ne hívjuk fel a figyelmet az üres lakásra!

 

A rendőrség szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy a nyaralások alkalmával ne hívjuk fel a kevésbé jó szándékú emberek figyelmét arra, hogy otthonunktól távol vagyunk.

Dr. Kovács Attila rendőr alezredes, a Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály osztályvezetője azt tanácsolta, a szomszédokat, a barátokat, az ismerősöket, vagy a rokonokat meg kell kérni, hogy időnként nézzenek rá az ingatlanra. Vannak praktikus ötletek, például az, hogy a postaládát ürítsék ki. Mert ha valaki rossz szándékkal ezt figyeli, akkor esetleg láthatja, hogy kiürítették a postaládát és nem feltételezi azt, hogy az ingatlanban nem tartózkodik senki. Az alezredes hozzátette, az utóbbi időben rossz tendencia az, hogy közösségi oldalakon posztolják az állampolgárok, hogy elutaznak,  tehát senki nem lesz a lakásban. Nyilvánvaló, hogy ha valakinek az a szándéka, hogy erre odafigyeljen, és bűncselekményt kövessen el, akkor ez egy jó lehetőség arra, hogy bármilyen jogsértést valósítson meg. Ilyen típusú információkat nem kell közzétenni, ráérünk akkor is, amikor visszajöttünk a szabadságról. Elég akkor kitenni, hogy mi történt, merre jártunk, ez mindenképpen megfogadni való tanács.

 

Fürdeni csak kijelölt helyen!

 

Ha elutaztunk, a nyaralási helyeken is be kell tartani bizonyos szabályokat. Fontos tárgyainkat helyezzük el értékmegőrzőben, vagy figyeljen azokra valaki, így elkerülhetjük az alkalmi lopásokat. Szabad vizekben csak ott lehet fürdeni, ahol az megengedett. Amennyiben valaki tiltott helyen megy vízbe, az rendőri szankciót von maga után. Ittasan, felhevült testtel senki ne menjen fürdeni, hiszen könnyen tragédia lehet belőle. 6 éven aluli gyermek és 12 éven aluli, úszni nem tudó kiskorú pedig egyedül strandon nem tartózkodhat.

 

Bulizni ésszel!

 

A nyár a fesztiválok ideje is. Azonban a szórakozások alkalmával is eleget kell tenni bizonyos biztonsági feltételeknek. Itt is érvényes, hogy vigyázni kell a készpénzre, bankkártyára és a mobiltelefonra. A fiatalok mindig tájékoztassák szüleiket, hol vannak, illetve lehetőség szerint ne egyedül menjenek bulizni, hanem csoportosan, és figyeljenek arra, hogy a szórakozás végén is együtt távozzanak. Ha megtörténik a probléma, értesítsék az adott rendezvény biztonsági szolgálatát, vagy hívjanak rendőrt. Alkoholt ésszel és mértékkel fogyasszanak, idegentől pedig ne fogadjanak el semmit. Amennyiben valaki fogyasztott alkoholt, ne üljön a volán mögé, hiszen annak akár beláthatatlan következményei is lehetnek.


ME.

(Fotó: Internet)