Brüsszel szerint nem lehet használni unión kívüli szert a járvány elleni védekezésben
Brüsszel keresztbe fekszik a vakcinának?

Magyarország többfajta, többek között orosz és kínai koronavírus-vakcina beszerzéséről is tárgyal, azonban Brüsszel szerint nem lehet használni unión kívüli szert a járvány elleni védekezésben.

Magyar Nemzet információi szerint az EU, piacvédelemre hivatkozva, csak a kereskedelmi forgalmat tudja megtiltani, a beszerzett oltóanyag hazai egészségügyi felhasználását nem.

Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak – jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján pénteken.

Mamer arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként illeszkedik az uniós bizottság oltások beszerzésére és terjesztésére javasolt, szigorú minőségi megfelelést rögzítő stratégiájába az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette, Magyarország a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytat. A Bizottság szóvivője Magyarország említése nélkül kiemelte:

nem lehetséges unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni az Európai Unióban

a szükséges és érvényben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.

Vivian Loonela illetékes bizottsági szóvivő pedig arról beszélt, hogy az Európai Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat több oltóanyaggyártóval, amelyek termékfejlesztései ígéretes eredményeket mutatnak. A bizottság eddig három vételről szóló megállapodást kötött a vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, és további három gyártó esetében közel áll a tárgyalások lezárásához. Arra emlékeztetett, hogy az uniós bizottság ajánlást tett közzé a vakcinák szállítására és tárolására vonatkozóan.

A Magyar Nemzet információi szerint

az Európai Unió a piacvédelemre hivatkozva csak azt tilthatja meg, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljön az esetlegesen Magyarország által vásárolt orosz vagy kínai vakcina.

Amennyiben az oltóanyag állami készletben marad, akkor azt a magyar egészségügy felhasználhatja. A koronavírus elleni harc jegyében Magyarország mindenkivel, így orosz és kínai gyártókkal is tárgyal.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában egyebek mellett közölte: december végén, január elején várható, hogy a koronavírus elleni első adag vakcina megérkezik Magyarországra, így a krónikus betegeket, a legveszélyeztetettebb időseket január környékén be lehet oltani.

Nagy tömegben pedig valószínűleg áprilisban érkezik meg az oltóanyag

– mondta a kormányfő. Hozzátette: az operatív törzset egy átoltási terv elkészítésére utasította, és a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytatnak, így könnyen lehet, hogy tavasszal két-három fajta vakcina is lesz Magyarországon.

 

hirado.hu