Braille-írás világnapja – Szemléletformáló óra a Jókai Mór Református Általános Iskolában

Szemléletformáló órát tartott a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke a Jókai Mór Református Általános Iskolában. A látássérültek által használt Braille-írás világnapján a gyerekek interaktív módon ismerkedhettek meg a pontírás szabályaival.

Különleges, szemléletformáló tanórán vehettek részt a gyerekek a Jókai Mór Református Általános Iskolában a Braille-írás világnapján. A látássérült emberek a kezükkel tudnak olvasni, hallás útján tudják befogadni a kívülről érkező információkat. A Braille-írás egy speciális technikát alkalmazó abc, amelynek előzményét még Napóleon katonái számára fejlesztették ki, hogy éjszaka is tudjanak kommunikálni. Ezt alakította át Louis Braille 1821-ben, ez tette lehetővel, hogy a látássérültek is tudjanak írni és olvasni. A gyerekek interaktív módon ismerkedhettek meg ezzel a különleges fajta írással.

Nekem nagyon tetszett az a része, hogy lehetett kiolvasni, hogy melyik betű van a lapon. Én régen már hallottam erről, az iskolában is beszéltek róla, így azt is tudom, hogy ez ilyen tapintós és nagyon kifinomult érzékek is kellenek és sokáig is kell tanulni, hogy tudj így olvasni.” – mesélte az egyik diák, Papp Zille Kisó.

Egyre több a gyengénlátó

A lakosság életkorának növekedésével a vakok és gyengén látók száma is folyamatosan emelkedik, erre a Pécsi Tudományegyetem hívta fel a figyelmet a világnap alkalmából kiadott közleményében. A fejlett világban a vakság vezető oka az időskori szemfenék meszesedés, ezért fontos, hogy a kialakuló torzlátás, foltlátás esetén a betegek mielőbb jelentkezzenek szemészeti vizsgálatra.

Nagy segítség a látássérülteknek

Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke születése óta látássérült, így Budapesten a vakok általános iskolájába járt, ahol kizárólag Braille-írásban tanult, számolt és olvasott.

A Braille-írás az egy nemzetközi jelrendszer, tehát nem csak a magyar látássérültek tudnak Braille könyvekhez hozzáférni, hanem a világon minden látássérült, aki ismeri a pontírást. Én azt gondolom, hogy ez egy óriási örökség, egy óriási kincs. Én imádok Braille-írásban olvasni, de sajnos nagyon kevés könyvhöz jutok, mert Magyarországon kettő Braille-könyvtár van, egy Budapesten a vakok általános iskolájában, az alma materemben, amikor oda jártam majdnem a könyvtár összes könyvét kiolvastam, illetve Budapesten van a másik is, a Vakok Országos Szövetségében. Nálunk a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületében két éve saját Braille-nyomtatónk van, ami elég költséges, másfél millió forint, de mi ezt adományból kaptuk és igyekszünk minél több, jó minőségű Braille-kiadványt előállítani.” – nyilatkozta Nemes-Nagy Tünde.

Különleges nyomtató

A saját kiadványok mellett gyógyszeres betegtájékoztatót, államvizsgára készült jegyzeteket, tételeket vagy akár mesekönyvet is nyomtatnak, illetve az egyesület különlegessége és saját ötlete, hogy éttermeknek és kávézóknak készítenek ital és étlapot is Braille-írással.