Bővült a megyei értéktár – Őszre egy almás könyvet készítenek receptekkel, érdekességekkel
Fotó: Szarka Lajos

A szabolcsi almatermesztés agrokultúrája, a Luby-kúria és Luby Margit néprajzkutató életműve – többek között már ezek az értékek is szerepelnek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listán. A térségnek nincs olyan szeglete, ahol ne foglalkoznának az almával, őszre pedig egy érdekességeket és recepteket tartalmazó könyvet is kiadnak a gyümölcsről.

 

Sajtótájékoztatón ismertették a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár új tételeit, a járvány miatt legutóbb februárban tudott ülésezni a bizottság, akkor döntöttek az új értékekről.

„Hogy milyen értékekkel bővültünk? Egyrészt szatmári értékekkel, a Luby-kastéllyal, a Luby családnak az életművével, Luby Margit életművével, aztán Petőfi-emlékhelyekkel, amelyek Szatmárban megtalálhatóak, valamint a szabolcsi almatermesztés agrokultúrájával, amely az egész megyét érinti, hiszen nincsen olyan térsége a megyének, ahol az almával ne foglalkoznának” – nyilatkozta Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

Ezekkel együtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye már összesen 139 értéket számlál.

Szabolcsi alma

Azzal, hogy a szabolcsi almatermesztés agrokultúrája bekerült a felsorolásba, nemzedékekre visszamenőleg elismerik azoknak a munkáját, akik nemesítőként vagy gazdálkodóként segítették, hogy az egész Kárpát-medencében megismerjék a gyümölcsöt.

„A kormányhivatal fontosnak tartja, hogy a termelőket is segítse, meg az alma ügyét is igyekezzünk felkarolni, nyilván erre különböző lehetőségek, opciók vannak. Fontos megemlíteni, hogy a hatósági munka mellett előkészítettünk egy nagy almás könyvet az őszre, aminek a célja az, hogy bemutassa az alma történetét, érdekességeket, recepteket, kuriózumokat tartalmazzon az almáról, és ezt a széles nagyközönség számára szeretnénk majd bemutatni” – tette hozzá Román István kormánymegbízott.

A szabolcsi almatermesztés agrokultúráját a Magyar Értéktárba is felterjesztette a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság.

Fontos munka

A sajtótájékoztatón Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke azt is kiemelte, a helyi bizottságok munkája azért is fontos, mert olyan értékekre hívják fel a figyelmet, amelyet sokszor csak egy kisebb közösség ismer, ezért is érdemes kiemelni, hogy javaslatot bárki tehet, minden alkalommal igyekeznek megszólítani a lakosságot.

Kapcsolódó galéria

Megyei Értéktár sajtótájékoztató 20210610