Börtönbüntetésre ítélte a bíróság a mentőápolót bántalmazó férfit 
Fotó: Illusztráció

A Kisvárdai Járásbíróság 2020. október 28-án közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette, testi sértés bűntette és 2 rendbeli lopás vétsége miatt Sz.R. vádlottat – halmazati büntetésül - 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2018. május 24-én sérülten feküdt egy tuzséri ház udvarán, ezért mentőt hívtak hozzá. Miután a kiérkező mentőápoló a mentőautóban ellátta a férfi sérülését, kinyitotta a gépjármű ajtaját, hogy az utcán tartózkodóktól elkérje a férfi iratait. Eközben a vádlott felugrott a vizsgáló székből és a mentőápolót ököllel többször megütötte a vállán, arcán, orrán. A mentős bántalmazását a vádlott a jelenlévők közbelépése után hagyta csak abba.  A bántalmazás következtében a mentős súlyos sérülést, orrcsonttörést szenvedett.

2019. augusztus 18-án este a vádlott egy tuzséri ingatlan kertjében szórakozott barátaival, mely során ellopta az egyik férfi hátsó nadrágzsebéből kiesett 70.000 forintot érő mobiltelefont. Később a vádlott a mobiltelefont 25.000 forintért eladta egy mándoki lakosnak, akitől lefoglalta azt a rendőrség és visszaadta a sértettnek.

2019. október 17-én éjszaka bement egy tuzséri családi ház bekerített udvarára, és a bejárati ajtó mellől eltulajdonított egy lezáratlan állapotú kerékpárt. Másnap a férfi a kerékpár két kerekét eladásra kínálta a sértett – azaz a kerékpár tulajdonosa – édesapjának, aki azonban felismerte fia biciklijének kerekeit, így a vádlott hátrahagyva azokat, elmenekült a helyszínről. 
 
A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott különös visszaeső, aki korábban több alkalommal volt büntetve hasonló jellegű – testi sértés, garázdaság, lopás – bűncselekmények miatt, illetve, hogy fenti cselekményeit részben vele szemben már folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el. Enyhítő körülményként értékelte azonban részbeni beismerő vallomását és megbánó magatartását. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása iránt, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Így a jogerős döntést a Nyíregyházi Törvényszék fogja meghozni. 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék