Borbányán és a bokortanyákon is lesz könyvtár - Könyvtári évértékelő

A könyvtár, mely szervezi és helyet ad az Értékes Esték, az Utazók a Könyvtárban, a Bibliatörténeti sorozat, a Költők egymás közt, a Deák Akadémia, a Kamasz terasz, a Móricz Zsigmond Olvasókör vagy a Kodály és a Bessenyei Társaság rendezvényeinek, kiállítások és könyvbemutatók, évfordulós események alkalmának. Fogadja a gyermekrészleg olvasóit, de a Csirip tanya és a Ringató a szülőkkel együtt kínál zenei élményt, kreatív programot a kicsinyeknek. A sokszínű könyvtári programokon, melyet minden korosztálynak kínál a könyvtár közel negyven ezren éltek a lehetőséggel. Több mint harmadával, 12.500 fölé nőtt a beiratkozott olvasók száma, akik 310 ezer dokumentumot használtak. A 2018-as kölcsönzések jelentős, 46 %-os emelkedést mutatnak az előző évihez képest. Tavaly 30 milliós beszerzést regisztráltak az intézményben.

A részletekről így nyilatkozott Tomasovszki Anita.

Elsősorban a hagyományos dokumentumokat, könyveket, folyóiratokat, DVD-ket, zenei CD-ket, hangos könyveket vásároltunk. Ezeket a dokumentumokat állami, illetve önkormányzati támogatásból, valamint többféle pályázati forrásból tudjuk beszerezni. Ez 2018-ban több mint
16.000 dokumentumot jelentett. Ezzel párhuzamosan az elhasználódott könyveket kivonjuk az állományból, frissítjük azt.

A romantikus irodalom, a sci-fi, a krimi, napi – és hetilapok, a magazinok a legkeresettebbek.A gyarapodással párhuzamosan közel 15 ezer dokumentumot töröltek az állományból. A selejtezett példányokat rászoruló szervezeteknek, iskoláknak, egyesületeknek, olvasóknak ingyenesen ajánlották fel. 2019-ben néhány garázsvásárt terveznek, ahol jelképes összegért vihetik el az állományból kivont könyveket. A tavalyi év jelentős fejlesztése a Vécsey Utcai Fiókkönyvtár megújítása volt, hiszen ősztől egy modern, barátságos épületben fogadják a könyvek szerelmeseit és kínálnak színes programokat. Hasonló gyarapodás idén is várható.

Szeptemberben szeretnénk két területen úgynevezett könyvtár pontokat nyitni. Borbányán és a bokortanyákon. Ez azt jelenti, hogy nem hagyományos fiókkönyvtárat hozunk létre, de a könyvtári szolgáltatással el nem látott területen úgynevezett befogadó intézményt keresve, ott a megfelelő helyiségben könyvtárat alakítunk ki. Ugyanazok a szolgáltatások vehetők majd igénybe, mint itt a központi könyvtárban.

- szólt a tervekről az igazgató.

Könyvtárközi kölcsönzéssel gyorsan és pontosan szolgálhatják ki az új igénylőket is. Nyár elején, a tavaly indult pályázat forrásaiból valósul meg az oktatóterem és az olvasó informatikai fejlesztése, elkészül az önkölcsönző, illetve a hangos könyvterminál és a helyismereti adatbázis is. De ezzel egy időben szervezik a könyvtárosok a 90. Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozatát is, melyet jubileumi események előznek meg.