Bonfanti: Nyíregyháza a fejlődések városa
Sportolók, orvosok, tanárok, gyárigazgatók, étteremtulajdonosok, szociális munkások. Nyíregyházán, úton útfélen találkozhatunk olyan emberekkel, akik ugyan külföldön születtek, de jelenleg városunkban élnek. Sokak itt találták meg életük párját, itt születtek gyermekeik és már csak egy-egy anyanyelvükön elejtett szó emlékeztet külföldi gyökereikre.

Tíz éve működik az Electrolux nyíregyházi hűtőgépgyára. A cég a jubileum alkalmából születésnapi partit tartott. Ebben az egy évtizedben jelentős szerepe volt a gyár jelenlegi igazgatójának, Alessio Bonfantinak is, aki 10 évvel ezelőtt éppen az új nyíregyházi gyár miatt költözött Magyarországra, pontosabban városunkba, Nyíregyházára. Azóta is itt él, igaz, már nem egyedül, hiszen itt találta meg feleségét és most már két gyermek büszke édesapja. Interjúm során a nyelvtanulás nehézségeiről, a beilleszkedésről és élményeiről kérdeztem a külföldi gyökerű gyárigazgatót, ahogy ő mondja, itthon, Nyíregyházán.

MÉRNÖKKÉNT KEZDETT NYÍREGYHÁZÁN

Alessio Bonfanti Olaszországban született, egyetemi éveit Skandináviában töltötte, ahol energetikai mérnök diplomát szerzett. 2005-ben került Nyíregyházára, az új gyárban mérnökként helyezkedett el.
– Akkor könnyű volt költözni, mert még nem voltak komoly kapcsolataim. Inkább a munkalehetőség, a kihívás érdekelt. Itt kezdtem magyarul tanulni, de körülbelül hat hónap után abbahagytam, mert túl nehéz volt. Már 2-3 éve dolgoztam az itteni gyárban, amikor találkoztam a feleségemmel, később pedig a lányaim is megszülettek. Ez egy újabb motiváció volt számomra, hogy meg kell tanulnom ezt a nyelvet. Nem jártam iskolába, csak ragadt rám a tudás – mondta el a gyárigazgató.

CSALÁDBARÁT VÁROS

– Ami megfogott a városban és még jelenleg is vonz, az a folyamatos fejlődés. Nyíregyházán minden évben tapasztalok valami új dolgot, ráadásul a város mérete is megfelelő nekem, mert nem szeretem a nagyvárosi életet. Nyíregyháza családbarát város, kedvenc helyem a munkahelyem mellett Sóstó. Nagyon szép az erdőnk, ha lehetőségem van rá, szeretek ott futni. Ráadásul program is van bőven Nyíregyházán, a város is biztonságos, az pedig nem elhanyagolható tény, hogy itt a gyerekeim fejlődése is biztosított – hangsúlyozta az igazgató.

Bruszel Dóra