Bölcsődék nyara

Péntek délelőtt még játszó gyerekekkel volt tele a Malom utcai Hóvirág Bölcsőde, de július 18-ától, hétfőtől elnéptelenedik az udvar. A gyerekeknek és gondozóiknak megkezdődik a kéthetes nyári vakáció. A Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézményhez tartozó kilenc bölcsőde nem egyszerre zárja be kapuit, hanem két ütemben tartanak szünetet. Július 18-ától két héten át zárva tart a Napsugár, a Hóvirág, a Nefelejcs, a Babaház, a Bóbita és az Aprajafalva Bölcsőde. Az ezekbe az intézményekbe járó gyerekeket ügyeleti rendszerben július 29-éig a Tőke utcán található Katica Bölcsőde várja. A gyerekek ellátása így folyamatos egész évben.

 

Megállapodást kell kötni

 

Dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény igazgatója elmondta, a szülő kérelmére az ügyeletes bölcsődében ellátást biztosítanak a gyermek számára. Hozzátette, ez egy formai dolog, amelynek során új megállapodást kötnek a szülővel arra az időszakra, amikor a gyerek a másik bölcsődében igénybe veszi az ellátást.

 

Szünet alatt felújítások

 

A szülőknek abban az intézményben kell jelezni az ügyeleti igényt, amelyikbe a gyermek év közben jár. Az első ütemben záró bölcsődék augusztus 1-jétől ismét fogadják a gyerekeket. Augusztus 1-jétől 12-éig a második ütem intézményei zárnak. Így az Őzike, a Micimackó és a Katica Bölcsőde gyermekei és dolgozói mennek szünetre. Ebben az időszakban a Sarkantyú utcai Nefelejcs Bölcsőde biztosít ügyeletet. Az ügyeletes intézményben a gyermek ugyanolyan ellátásban és gondozásban részesül, mint saját bölcsődéjében. A szülőknek a gyermek mindennapok során használt tárgyait, felszereléseit kell elvinni a fogadó intézménybe. A zárás ideje alatt a bölcsődékben kisebb-nagyobb felújítási, takarítási és fertőtlenítési munkákat végeznek annak érdekében, hogy a nyitást követően megfelelő környezet fogadja a legkisebbeket. A zárvatartások alatt a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény keretein belül működő intézményekben 40 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló beruházásra kerül sor. Így például az Őzike és a Napsugár Bölcsőde teljesen megújul, de a többi intézményben is lesznek felújítási munkálatok. Az önkormányzat 2016 januárjától már 10 millió forinttal támogatta a bölcsődei felújításokat, a nagyobb munkálatokra azonban most kerül sor.

M. E.