Bölcsőde épül Nyírszőlősön – 24 férőhelyes intézményt alakítanak ki a Kollégium utcán
Fotó: Szarka Lajos

24 férőhelyes bölcsőde épül Nyírszőlősön. A városrészben évek óta nagy az igény egy intézményre, az önkormányzat most 198 millió forintból alakít ki egy korszerű bölcsődét a Kollégium utcán. A városvezetés prioritásként tekint az oktatási-nevelési intézmények felújítására, bővítésére és kialakítására, az elmúlt időszakban korszerűsítették az összes önkormányzati bölcsődét és óvodát.

A látványterveken is jól látszik, hogy egy modern és korszerű, de mégis zöldövezetben kialakított bölcsődét fognak építeni Nyírszőlősön. A jelenleg még üresen álló telken tartott sajtótájékoztatót az épülő intézményről dr. Kovács Ferenc polgármester és Jászai Menyhért alpolgármester, valamint Petró Árpád, a NYÍRVV ügyvezetője. A városüzemeltetési társaság lesz a kivitelező, a későbbiekben pedig a bölcsőde üzemeltetője.

„A feladat egyértelmű számunkra, a Nyírszőlős városrész területén élő, 0–3 év közötti gyerekeket nevelő szülőknek a család- és munkahely-támogató tevékenységet kell folytatnunk. Ez a bölcsőde minden bizonnyal eleget tesz ennek az elvárásnak és úgy gondolom, hogy a NYÍRVV is a feladat magaslatán lesz e tekintetben” – mondta Petró Árpád, a NYÍRVV Nonprofit Kft. ügyvezetője.

10 éves igény

Nyírszőlős központja viszonylag távol, 10 kilométerre helyezkedik el Nyíregyháza központjától, ezért is van már évek óta igény a bölcsődére. A településrészen közel ötezer ember él, és az utcában működő óvoda is telt házas.

„Nagyon sok a fiatal, aki betelepült vagy itt született és itt is alapított családot, ez teremtette meg az igényt. Ez egy nagyon régi igény, egy több mint tízéves terv, hogy itt az óvoda szomszédságában, a kisebb gyerekekre gondolva, egy bölcsőde indokolt lenne. 2019-ben kezdtük el a közös munkát a NYÍRVV-vel és a városházi kollégákkal, megkötöttük a szerződést és valósággá válik. Remélhetőleg 2022 őszén megnyílhat ez a bölcsőde” – közölte Jászai Menyhért alpolgármester.

Prioritás a korszerűsítés

Az új intézmény nemcsak a kisgyerekes családokat segíti, de egy munkahelyteremtő beruházást is jelent. A technikai személyzettel együtt összesen 12 főnek biztosít majd munkát a nyírszőlősi bölcsőde. A városvezetés kiemelt programja évek óta a gyerekek nevelését biztosító intézmények korszerűsítése.

„Az önkormányzati 9 bölcsőde mind felújításra került, plusz 24 férőhelyet is jelentett ez. Mind a 34 óvodát felújítottuk, ott is bővítettünk, építettünk a kórház területén egy újabb óvodát, most pedig bölcsődéket építünk. Itt, Nyírszőlősben, szemben az óvodával – amit korábban felújítottunk – és szemben az iskolával épül egy kétcsoportos, 24 gyereket fogadni képes, jövő novemberben elkészülő új bölcsőde, és a Honvéd utcán is folyamatban van a közbeszerzés. Visszavettük a civil szervezettől azt a bölcsődét, felújítjuk és plusz egy csoporttal bővítjük” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A beruházás tervezett befejezése 2022. november 30-a, a projekt 100%-os támogatottság mellett összesen 198 millió forintból valósul meg. Nyírszőlősön az elmúlt időszakban kialakítottak egy sportparkot, jelenleg építik a Szamos utcát és hamarosan elkezdődik a bölcsőde kialakítása is.

Kapcsolódó galéria

Bölcsőde épül Nyírszőlősön - sajtótájékoztató