Bobájka
A rozsrétszőlősi tirpákok a kenyértésztából egyéb lepények, sütemények céljára elvettek. A teknőből összegyűjtött kaparéktésztát elnyújtották, kettévágták. Kenyérsütéskor kenyértésztából is sütötték a bobájkát. Ilyenkor bővebben sütöttek, molinóanyagba kötve tárolták, a piaci napokon csak levették, és gyorsan elkészítették. Forró, sós vízzel vagy tejjel leöntötték, mákkal, túróval, mézzel ízesítették. Böjti időszakban a bobájkát kávéval ették reggelire.

Hozzávalók:
4 evőkanál cukor, 2 kiskanál só, 5 evőkanál repceolaj vagy vaj
4,5 kiskanál szárított élesztő, 75 dkg liszt
8 evőkanál mák, 1,5 dl méz

Elkészítése:
Fél liter vizet 3 evőkanál cukorral, a sóval és az olajjal felforralunk, majd hűlni hagyjuk. Közben 1 dl meleg vízben elkeverjük a maradék cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy nagy tálban hozzáadjuk a liszthez a langyosra hűlt cukros vizet és az élesztőt, alaposan összekeverjük, és simára dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Közben megdaráljuk a mákot, és mozsárban simára dolgozzuk egy kis vízzel vagy tejjel. A tésztát lenyomkodjuk, enyhén belisztezett felületen 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és akkora darabokat vágunk belőle, hogy két tenyerünk között dió nagyságú gombócokat lehessen formázni belőle. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük úgy, hogy az oldaluk összeérjen. Beolajozott folpackkal lefedjük, és hagyjuk közel a kétszeresére kelni. Sütőben 15–20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A gombócokat szétválasztjuk, egy szűrőbe tesszük, és annyi forrásban lévő vizet öntünk rájuk, hogy megpuhuljanak, de ne ázzanak szét. Amikor lecsöpögtek, meglocsoljuk a felmelegített mézzel, és megszórjuk a mákkal. Óvatosan átforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Forrás
 

„Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.