Tirpák tekercs
Tirpák tekercs nélkül nincs igazi nyírségi gasztronómiai fesztivál. A látogatók egyik kedvenc süteménye.

Hozzávalók:
cukor, 25 dkg margarin,
6 dkg élesztő, 6 tojássárgája,
60 dkg liszt, 1 cs. mazsola,
vaníliás porcukor

Elkészítés:
A lisztet kevés langyos tejben pici cukorral megfuttatott élesztővel összegyúrjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és annyi tejjel, amennyit felvesz, rétestészta keménységűre gyúrjuk. Egy órát pihentetjük, közben a Ramát habosra keverjük ízlés szerinti cukorral. A tésztát vékonyra nyújtjuk, rákenjük a krémet, megszórjuk mazsolával, feltekerjük, és 3 cm-es szeletekre vágjuk. Margarinnal kikent tepsiben rövid ideig kelesztjük a csigákat, majd meleg sütőben készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk!

Forrás

„Egy falat Tündérmező, Vándorúton Szabolcs Szatmárig” címen jelent meg 2013-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megye tájait és gasztronómiai kultúráját bemutató könyv. A könyv készítése során a hagyományos, tájjellegű ételeket a mai kor ízlésének megfelelően készítették el és tálalták, amely páratlan felfedezéssel járt. Az általunk bemutatott recept megtalálható a könyvben.