Biztonságban advent idején

Az ünnepek közeledtével a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a tömegeket vonzó helyekre. A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el. Fontos, hogy pénztárcánkat, értéktárgyainkat, és iratainkat soha ne tegyügy táskánk, vagy kosarunk tetejére. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek nyújtanak. Idegenek lehetőleg ne lássák, hogy mennyi pénzt tartunk magunknál, ahol lehet, inkább bankkártyával fizessünk. Bankautomatás pénzfelvétel előtt is érdemes szétnézni. Az ajándék kiválasztásakor, felpróbálásakor is ügyeljünk értékeinkre, a már megvásárolt ajándékokat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Ha mégis megtörtént a lopás, ne szálljunk szembe a tolvajjal, értesítsük a rendőrséget.

 

TANÁCSOK AUTÓSOKNAK

 

Fehérvári Marietta, az MRFK sajtóreferense elmondta, ha csak tehetik, autójukkal biztonságos, jól látható helyen parkoljanak! Mindig ellenőrizzék le, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék, mert ezek vonzzák az autófeltörőket! Mindig zárják be a jármű ajtóit, az ablakokat húzzák fel, kapcsolják be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre szállnak ki! Az indító kulcsot mindig tartsák maguknál, olyan biztonságos helyen, hogy azt ne tudják jogtalanul megszerezni! Amennyiben észlelték, hogy feltörték a gépkocsijukat, ne nyúljanak semmihez, hiszen a járművet és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja!

 

ÓVATOSAN AZ INTERNETEN IS

 

Az online vásárlások alkalmával is legyünk nagyon körültekintőek! Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljük az olyan internetes eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják a termékeiket! Legyünk óvatosak a személyes adataink megadásánál is, különösen a bankkártyánkra vonatkozó adatok esetében. Amennyiben az ünnepek alatt mégis bűncselekmény áldozatává válnánk, azonnal tegyünk bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon, vagy az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikén!

Szoboszlai Tibor