Biztató sportcentrumos idénykezdet

– Mindenekelőtt visszatekintenék, hiszen januárban nevet változtattunk – kezdte Kósa Árpád. – Ezzel együtt a struktúrában és irányítási gyakorlatban is váltás történt, az igazgatóságok létrehozásával. Mára elmondhatjuk: jó döntés volt, zökkenőmentes átállással, mely után több figyelem jut az egyes területekre.

– Bár a röplabdaszezon még nem kezdődött el, jó hír már van a sportág háza tájáról...

– Az, hogy dr. Kovács Ferenc polgármestert szavazták meg múlt héten a Magyar Röplabda Szövetség elnökének, egész Nyíregyházának elismerés. Még nem volt példa rá, hogy városvezetőnk irányítson sportági szakszövetséget, csak a jelöltségig jutottunk a ’90-es években. Ugyanakkor látni kell, hogy noha az EB-re utazó női válogatott most méltán népszerű, de a hátországban sok a kuszaság. Nálunk, Nyíregyházán azonban rend van: a bajnokság mellett – ahol a dobogó a cél – nemzetközi sorozatokban is indulunk, három olyan légióssal, akik közül kettő válogatott. Persze, a többi négy-öt topcsapat is jól erősített.

– Mi várható a többi labdajátékban?

– A kézilabdások idén nagy terhet kaptak a vállukra, hiszen kimondva is a feljutás a cél. Jól indultunk, hiszen az egyik nagy riválist, a Ferencvárost győztük le, de nem lesz egyszerű, mert a BL-főtáblás Szeged fiókcsapata, az Algyő is nagyon erős. A „cápáknak” becézett kosárlabdacsapatot, melyben a Sportcentrumnak meghatározó szerepe lett, már most lehet szeretni, hiszen a légiósok mellett hét nyíregyházi kötődésű játékossal áll fel, ami egyedülálló az országban. Sok év után újra a felsőházi rájátszás, tehát itt is az előrelépés a cél. S ne feledjük, az egyik igazgatónk, a csapat lelke, Sitku Ernő a szövetség elnökségének tagja.

– S közben zajlik a BUSZACSA modernizálása.

– Pontosan. A polgármesteri helyszíni szemlén is elhangzott múlt héten, hogy a tavaszi visszaköltözés a cél a megújult, XXI. századi arénába. A Bem iskolát pedig alkalmassá tettük addig a mérkőzések lebonyolítására, olyan fejlesztésekkel (mosdófelújítás, akadálymentesítés, kosárpalánk, eredményjelző), melyből az intézmény is profitál. Az edzések kései időpontjai miatt nem egyszerű a helyzet, de a kézimeccs alapján már látszik: igazi katlan lesz ebben az idényben. S más városokkal ellentétben, nekünk nem kell idegenben játszanunk, miközben a nagy csarnokunk megújul.

– Ha atlétikáról beszélünk, akkor már az olimpiáról is szólhatunk.

– Helebrandt Máté nagy büszkeségünk, aki már ott lehet a riói játékokon, nem véletlenül egyre több mögötte a szponzor is. De az egész szakág nagyon sikeres! Az utóbbi évek csapatbajnokságain rendre a dobogón, vagy környékén végzünk, most a bronzot szereztük meg, mely óriási eredmény, közte legalább kilenc szép egyéni elsőséggel. Jövőre e téren is szeretnénk előbbre lépni, hiszen kiváló sportolóink vannak.

– Mi lesz az utánpótlás focival?

– Folytatjuk a megkezdett munkát. Bár a Spartacus most harmadosztályú, soha nem volt ennyire jó a viszony a klubbal, mint most, köszönhetően Ökrös András ügyvezetőnek. A Bozsik Akadémia élvonalban és másodosztályban szereplő csapatainak mostani eredményei bizonyítják: a hátország e téren is rendben van.

Tarczy Gyula