Bíró Józsefre, a Szabolcs Néptáncegyüttes Krúdy-díjas művészeti vezetőjére emlékeztek

 

Az utolsót 2017. július 29-én, Szabolcs községben táncolta Bíró József, melynek megőrzött felvételét is levetítették az emlékműsorban. A fellépés után lett rosszul, s életét már nem tudták megmenteni.

Táncokkal, képekkel, történetekkel idézték

Az emlékét viszont híven őrzik: a népszerű, sokak által csak Jaffásként emlegetett művészt idézték fel táncokkal, képekkel, történetekkel alkotótársai, a 61 esztendős Szabolcs Néptáncegyüttes tagjai és barátai a zsúfolásig telt nézőtér előtt. S olyan koreográfiákkal, melyek mind kötődtek hozzá és kedvesek voltak neki.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Több generáció a színpadon

Az emlékműsorban minden generáció megmutatta magát: a néptáncot felnőttként kezdő Nefelejcs, a csapattal partnerségben lévő sóstó-sóstófürdői Vadrózsák nyugdíjasai, az utánpótlást képviselő Csicsergők, s a régi barátok, a Bürkös Zenekar tagjai húzták a talpalávalót. Történt mindez ugyanazon a színpadon, ahol szinte napra pontosan egy évvel azelőtt vette át Bíró József az Önkormányzat legmagasabb kulturális elismerését, a Krúdy Gyula-díjat.

Mintha ott lett volna közöttük

Mi magunk, táncosok is egy csodaként éltük meg a szombatot. Amikor összezárult két oldalt a függöny, a táncosok hátul zokogtak. Ezzel egyrészt lement egy teher rólunk, másrészt hihetetlen jó próbák zajlottak, mint hogyha élőben ott élne köztünk a Jaffás. Ne hogy azt higgye bárki, hogy ez misztifikálás, vagy túlgondoljuk az ő személyiségét. Ő ennyire alázatos és mégis központi táncos volt a mi életünkben.

– nyilatkozta a műsort követően a Nyíregyházi Televíziónak Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke.

Ignácz Gergővel készülnek

Az élet persze a fájdalom ellenére sem állt meg: noha a csapat a nevével díszített pólóval jár a próbákra, új művészeti vezetőt találtak megüresedett helyére: ezentúl a fiatal Ignácz Gergő felel a minőségért, akit annak idején Bíró József fedezett fel, inspirált és indított el e pályán.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Könyv készül az emlékére

S miközben külföldi turnét és új táncokat terveznek, a múltidézés is tovább tart egy formában: a közkedvelt Jaffás emlékére könyvet is szeretnének megjelentetni az Ünnepi Könyvhétre, melyhez az első lépést a szombati, vastapssal záruló gála jelentette: a csapat ugyanis a teljes bevéltet erre a célra ajánlotta fel.

Az emlékműsort a későbbiekben a Nyíregyházi Televízió teljes egészében levetíti.

 

Tarczy Gyula