Bibliaklub, nyári táborként: Szenti Tibor szerint igazi közösségépítés az ötnapos alkalom

Már hagyományosnak mondható az a nyári tábor a Városi Református Egyházközség szervezésében, melyre Nyíregyháza összes iskolájából invitálják azokat a gyerekeket, akik református hittant tanulnak. Bár inkább közösségépítő együttlétnek lehetne nevezni Szenti Tibor, az egyik szervező szerint, aki azt mondja, ezáltal a szülőket, hozzátartozókat is könnyebb megszólítani. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 19-ei számában.)

Mivel idén nyáron harmadszor tartották meg, bátran nevezhető hagyományosnak az ötnapos bibliaklub. A kezdete ahhoz a szemléletváltáshoz kötődik, ami a fél évtizede Nyíregyházán lelkipásztori szolgálatot kapott dr. Gaál Sándor espereshez és a gyülekezet lelkészeihez köthető. A lényege pedig a hitélet elmélyítése mellett a közösség kovácsolása, beleértve több korosztályt is.

Bevonzani a tagokat

– Idén 140 gyermek számára jelentette az ötnapos klub a lélek emelését, a látókör bővítését, az információk szerzését és felejthetetlen élményeket egyaránt – tekint vissza a népszerű lehetőségre a már a nagyszülei révén a városhoz kötődő, és 39 éve itt élő Szenti Tibor, aki nem csak szervezőként volt jelen, a presbiter társaival együtt. – A gyermekeknek szóló útmutatásban a tematikus foglalkozások keretében Nyíregyháza református lelkipásztori közössége mellett a város iskoláiban dolgozó református hitoktatók segítenek, míg a gyülekezet és a presbitérium tagjai az ellátásban. A tábor mindig egy közös, szombati ebéddel zárul, ahol mi szolgálunk, szervírozunk. Óriási öröm ez, hiszen ilyenkor olyanok is bejönnek a gyermekekkel, akik még nem aktív tagjai a gyülekezetnek.

Segíteni az embereknek

Szenti Tibor lelkesedése azért is érthető, mert ő maga is 20 éve tagja a presbitériumnak. Ahogy fogalmaz, már felnőttként, 22 évesen kapott hívást a Jóistentől a szolgálatra, amikor a világlátásában történt változás. – Találkoztam a hittel és ez olyan ajtókat nyitott meg számomra, ami teljesen átformálta a gondolkodásomat. Aki ismer, tudja, hogy nemcsak a vasárnapjaimat, hanem a hétköznapjaimat is átjárja ez az adni vágyás, s amiben csak tudom, segítem az embereket – mondja.

Mindene a szolgálat

Ez egyébként családi eszmény is, hiszen a felesége (akivel két gyermeket nevelnek) tagja volt egy országos protestáns segélyszervezetnek, mely során több országba is eljutottak a rászorulókon segíteni – vallástól függetlenül. De tevékenysége jelentős része az országhoz és a Kárpát-medencéhez köthető. Legutóbb Marosvásárhelyre vittek egy, az ottani árvaház számára fontos, nagy értékű eszközt, mellyel két évtizede szoros a segítő kapcsolatuk. De tagja például egy bibliaterjesztő társaságnak is, amellyel iskoláktól kórházakig, szeretetotthonokig ingyenesen adnak szentírást, természetesen önkéntes alapon, mert ez számára a lényeg.

Mindenem a szolgálat.

– foglalja össze Szenti Tibor, aminek csak egy, de fontos pontja volt a nyári bibliaklub.