Beteg- és környezetbarát rehabilitációs osztály Nyíregyházán
Csaknem félmilliárd forintért épült rehabilitációs részleget avattak fel a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban. A beruházás a Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése az észak-alföldi régióban elnevezésű projekt keretében valósult meg.

A régió három megyéje, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs hat betegellátó intézménye együttesen 4,3 milliárd forint európai uniós támogatást kapott a fejlesztéshez. A Nyírség két kórháza, a nyíregyházi és a nagykállói együtt 1,7 milliárd forintot fordíthatott a rehabilitációs betegellátás korszerűsítésére. A Jósa András Oktatókórházban 472 millió forintból egy kétszintes új tömböt építettek, valamint felújították a régi épületet is.

Két- és négyágyas kórtermeket alakítottak ki külön-külön vizesblokkokkal, modern segélyhívó rendszerrel. Létrehoztak egy 1200 négyzetméteres központi rehabilitációs egységet is masszázshelyiséggel, gyógytornateremmel, fizikoterápiás részleggel.

További képekért kattintson a fotóra!

A szalagátvágással egybekötött átadó ünnepségen Kozma Péter, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja elmondta, nagyon nagy szükség volt a beruházásra, és arra, hogy modern körülmények között gyógyíthassanak az egészségügyi dolgozók és gyógyulhassanak a betegek.

 

Minőségi betegellátás

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere az hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a város számára, hogy megújul a Jósa András Oktatókórház, hiszen korábban nagyon rossz körülmények között dolgoztak az egészségügyi dolgozók. Ezzel a fejlesztéssel a betegek is jobb körülmények között lábadozhatnak, mely a gyorsabb gyógyulásukat is elősegíti majd. Az itt zajló projekttel és a nemrégiben Sóstón átadott Gyógyászati Centrummal minőségi betegellátás jött létre Nyíregyházán – mondta a városvezető – amely nem csak a gyógyulást, de a megelőzést, az egészségünk védelmét is szolgálja.

 

Megbújt a beruházás

 

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának főigazgatója elmondta, hogy folyamatosan költöznek be a felújított régi, és a most elkészült 1200 négyzetméteres rehabilitációs tömbbe. De ehhez a projekthez tartozik még egy folyamatban lévő fejlesztés, mely a szülészeti tömb földszinti részét érinti. Bár a rehabilitációs osztályt érintő beruházás megbújt a tömbkórház projekt nagy elemei között – mondta a főigazgató – de nagyon szépen haladtak az építkezéssel, hiszen alig egy évvel az alapkő letétel után birtokba is vehették az új létesítményt.

 

Modern betegellátás

 

Szilassy Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Jósa András Oktatókórházának osztályvezető főorvosa elmondta: a beruházás a Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése az észak-alföldi régióban elnevezésű projekt keretében valósult meg. A Jósa András Oktatókórház rehabilitációs szolgáltatásait érintő, több mint félmilliárd forint értékű projektjének célja egy modern, beteg- és környezetbarát egészségügyi rehabilitációs osztály kialakítása.

Az ünnepségen elhangzott, hogy az intézményben mozgásszervi rehabilitációs és járóbeteg szakrendelést, illetve kardiológiai rehabilitációs kezeléseket is végeznek majd a szakemberek. A klasszikus mozgásszervi rehabilitáció során 300-400 ezer beteg ellátása valósulhat meg, a kardiológiai rehabilitáció pedig 170-200 ezer pácienst érint.