Lezárult a szennyvízprogram Nyíregyházán
Lezárult a Nyíregyháza és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási programja. A 13,7 milliárd forintos fejlesztési projekt során 207 kilométer szennyvízcsatorna épült, ezzel 8 ezer ingatlan szennyvízelvezetését oldották meg. Emellett fejlesztették a 2. számú szennyvíztisztító telepet, valamint megépítették a központi komposztáló telepet.

A Nyíregyháza és Térsége Szennyvízelvezetési és Szennyvíztisztítási program zárórendezvényét tartották a 2. számú Szennyvíztisztító telepen. A 13,7 milliárd forintos beruházást az Európai Unió Kohéziós Alapja 10,3 milliárddal támogatta. Ehhez pályázaton még plusz 1,3 milliárd forint önerő támogatást is nyert a város. A program célja a környezetterhelés csökkentése, az életminőség javítása volt. A projekt legfontosabb elemei a csatornahálózat bővítése, a 2. számú szennyvíztisztító telep fejlesztése, valamint a központi komposztáló telep megépítése voltak.


8 EZER INGATLANT KÖTÖTTEK A HÁLÓZATRA

 

Dr. Podlovics Roland projektvezető elmondta, a projekt keretében a varoson belül 8 ezer ingatlan szennyvízelvezetését oldották meg. A szennyvízcsatorna fejlesztés 157 belterületi utcát és 22 külterületi bokortanyát érintett. Összességében 207 kilométer csatornát, 104 szennyvízátemelőt, az ingatlanoknál pedig közel 300 kisátemelőt építettek.

 

JAVULÓ ÉLETMINŐSÉG

 

A szennyvízcsatorna hálózat építése mellet 8 kilométer hosszban elkészült a szállítóvezeték is, amely az összegyűjtött szennyvizet a 2. számú tisztítótelepre juttatja. A csatornahálózat építése mintegy 30 ezer nyíregyházi lakost érint közvetlenül, de a szennyvízelvezetési agglomeráció településein elő közel 130 ezer ember számára is kedvező hatású. A projekt keretében plusz 500 millió forintot tudtak fordítani az útfelújításokra is, így a tervezett sávos felújítás helyett 30 kilométernyi szakaszon teljes aszfaltozást tudtak megvalósítani. A projektzáró rendezvényen elhangzott, a város életében történelmi jelentőségű ez a beruházás, mert nem csak a környezet állapota, de több ezer nyíregyházi család életminősége is jelentősen javul.

Szoboszlai Tibor