Betáncolták magukat Ázsiába is

New Yorkban a legjobb dolgok meglepetésként érik az embert, nem lehet felkészülni rájuk, de az nem árt, ha az utcán vagyunk, hogy a kaland megtaláljon bennünket. Az egymás után hömpölygõ tömeget gyakorta megtörik váratlanul dalra fakadó énekesek, zenészek, táncosok, akik zenére mozognak megállókban, metróaluljárókban, vagy éppen a nyílt utcán is. Ebben a miliõben töltött el egy hónapot a nyíregyházi Asztalos Gyula, aki amellett, hogy New York utcáin találkozott többek között Mariah Carey, ötszörös Grammy-díjas amerikai pop- és R&B-énekesnõvel, az ottani Broadway Dance Center óráit is látogatta, ami talán az egész világ vezetõ, néhány területen abszolút mértékben stílusmegalapozó táncstúdiói közé tartozik és amit világszinten professzionális táncosok és a legjobb koreográfusok gyûjtõhelyeként tartanak számon. A Broadway-ig azonban nemcsak kétnapos, kalandos repülõút vezetett, hanem több millió tánclépés, koreográfiák, megannyi fellépés és a tánc iránti szeretet is. Amerika után, India elõtt most itt, Nyíregyházán, a kezdetekrõl beszélgettünk...

 

CSAPATBAN AKARTAM TÁNCOLNI

 

– Kiskoromban társastáncoztam, aztán amikor ennek vége lett, hat év után elkezdtem a hip-hoppal foglalkozni. Tanultam táncot külföldön is, majd 2005-ben megalapítottam a saját tánciskolámat, a 2Step-et. Nemcsak tanítani szerettem volna, hanem egy csapatban részt venni és abban táncolni. Ez pedig már 12 éve mûködik. Túl vagyunk több száz fellépésen, versenyeken, jártam már a londoni PineApple táncstúdióban, Brüsszelben, Párizsban, Amerikában és Törökországban is.

 

EGÉSZ ÉLETÜNKBEN TANULUNK

 

– Olyan nincs, hogy „megtanulsz táncolni”, hiszen ez végigkíséri életedet és folyamatos fejlõdésrõl szól. Persze, egy idõ után elérünk egy szintet, amikor már olyan tapasztalat van mögöttünk, hogy a saját stílusunkat is ki tudjuk fejezni koreográfiákban. Mindig ezekre vagyunk a legbüszkébbek. Sosem a díjakra hajtottunk, hanem a fellépésekre és hogy a közönség ismerjen el minket. Szalagavatók, esküvõk, sok helyen felléptünk már, és ezek között bõven akadnak olykor extrém helyzetek is.

 

A VILÁGHÍRÛ TÁNCOS NYÍREGYHÁZÁN JÁRT

 

A beszélgetés során tudom meg, hogy Gyula kedvenc városa New York, nagy álma volt, hogy eljusson oda. Bár kalandos út vezetett a felhõkarcolókig, végül megérte. Amellett, hogy a híres Times Squaren szilveszterezhetett, látogathatta a Broadway Dance Center óráit, és megismerkedett Dana Alexa, világhírû táncossal is, aki – az õ meghívására – idén eljött Nyíregyházára is.

– Most kiforróban van egy másik út, a tervek szerint decemberben Indiába fogok utazni. Számomra is hihetetlen, de nagyon sok rajongónk van ott. Ismerik az összes koreográfiánkat, videónkat, százával küldik rajongói levelüket, és 2Step-es pólókban táncolnak. Egy táncverseny zsûritagjaként leszek náluk jelen, ami nagy megtiszteltetés számunkra.

Gyula azt mondja, a táncban igazán mentálisan lehet elfáradni, nem pedig testileg. Ez az évük jól sikerült, túl van­nak több millió tánclépésen és videóik által külföldön is letették védjegyüket. Hogy mit hoz a jövõ, azt még nem lehet tudni, ami azonban biztos: a nyíregyházi táncos csapatért már Indiában is rajonganak.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)

 

EXTRÉM FELLÉPÉS, A HELIKOPTER KÖRÜL

 

– Egészen különleges fellépéseink is szoktak lenni. Tavaly például egy párnak esküvõi táncot tanítottunk be. A võlegény azonban kitalálta, hogy amikor megérkeznek a násznép közé, jó lenne, ha egy nyitótánccal is fogadnánk õket. Ki is találtuk a koreográfiát, a lányok lepleket tekertek maguk köré, show jellege volt az egész elõadásnak. Ezt követõen derült ki, hogy egyébként az ifjú pár helikopterrel fog megérkezni és nekünk maximum 15–20 méteren kellene táncolnunk, a gép körül. Én kérdeztem tõle, hogy ez biztosan jó ötlet, hallani fogjuk a zenét? Végül megcsináltuk és minden nagyon jól sikerült. Igaz, a helikopter rotorjának a hangja teljesen elnyomta a zenét, a lányok haját és a lepleket pedig fújta a gép szele, de nagyon emlékezetes és extrém fellépés kerekedett ki belõle.