Berobban a kánikula – tanácsok, amelyek életet menthetnek
Fotó: Illusztráció

Szombattól hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tiszti főorvos. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban. Bense Tamás orvos a hirado.hu-nak arról beszélt, mennyire fontos a klímák karbantartása, és hogy legyenek elővigyázatosak azok is, akik átestek a koronavíruson. 

Kezdetét veszi az idei első hőségidőszak, a hőmérők 35 fokot is mutathatnak. Bense Tamás főorvos a hirado.hu-nak kihangsúlyozta, fontos a lakásban figyelni a légcserére, melyet kereszthuzattal, ventilátorral vagy klímával tudunk megoldani.

Figyeljünk oda, hogy 20 fok alá ne állítsuk be a klímát, lehetőség szerint 25–26 fokon menjen.

Fontos emellett – hívta fel a figyelmet a főorvos –, hogy a klíma tisztítása, karbantartása rendszeres legyen, ugyanis a legionella baktérium a vízrendszerekben megtelepedő kórokozó, amely az arra fogékonyakban súlyos, akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást okozhat. A veszélyeztetett csoportok ugyanazok, mint a koronavírus esetében: az idősek és a krónikus alapbetegséggel küzdő vagy legyengült immunállapotú emberek. Mivel mindkettő légúti kórokozó, együttes fertőzés esetén súlyosabb tünetekkel kell számolni. Ha valaki átesett a koronavíruson, és még a poszt-covidtól szenved, szervezete legyengült, így ha teheti, kerülje a tűző napsütést, fogyasszon sok folyadékot és gyümölcsöt.

A krónikus betegek, idősek különösen figyeljenek oda gyógyszerük pontos bevételére, és a legkisebb panasz esetén is azonnal forduljanak háziorvosukhoz.

Mint ahogyan arról beszámoltunk, a hétvégén érkezik az első hőhullám, amelynek előnyeit ugyan a nyaralók élvezik, de az időseket, a frontérzékenyeket és főleg a gyerekeket fokozottan védeni kell a hirtelen jött kánikulában.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös közleményben tudatta, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos szombaton 0 órától kedd éjfélig elrendelte a másodfokú hőségriasztást. Kiemelték: a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Felhívták a figyelmet, hogy aki teheti, délelőtt 11 óra és délután 4 óra között ne tartózkodjon a napon, illetve védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő krémmel a leégés ellen. Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben; a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát, és fokozottan figyeljen a folyadékbevitelre.

Azok, akik lakásban tartózkodnak, minimum napi másfél–két liter vizet fogyasszanak el, aki a szabadban dolgozik, fizikai tevékenységet végez, 6–8 liter vizet fogyasszon.

Aki teheti legyen víz mellett, vízpartokon, strandokon, azonban ha ez nem megoldható, javasolt a napi többszöri fürdés langyos vagy hideg vízzel.

További tanácsok:

  • A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt.

  • A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, vezessenek óvatosan.

  • A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően.

  • Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

  • Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

  • Ne hagyjuk a gyermekeket a parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

  • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

  • A légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

  • A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott Hőség kisokos további hasznos tanácsokkal segít a hőség biztonságos átvészelésében.

Forrás: hirado.hu