Benczúr Gyulára emlékeztek
Fotók: Szidor Viktória hadnagy
Benczúr Gyulára emlékeztek
Benczúr Gyulára emlékeztek
Benczúr Gyulára emlékeztek

Benczúr Gyula festőművész szobránál helyezett el koszorút az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred a nyíregyházi a Damjanich laktanya udvarán.

Július 7-én ünnepélyes keretek között koszorúzta meg Vantal Zsolt ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka a Damjanich laktanya udvarán található Benczúr Gyula szobrát.

A területvédelmi ezred székhelyének és a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei 5. Területvédelmi Zászlóaljnak otthont adó objektum korábban a Benczúr Gyula Általános Iskola épülete volt Nyíregyházán. A művész halálának közelgő évfordulója alkalmából Vantal Zsolt ezredes, parancsnok helyezett el koszorút a magyar történelmi- és arcképfestészet kiemelkedő mestere szobránál.

Benczúr Gyula, aki 1920. július 16-án, 103 éve hunyt el, a történeti, akadémikus festészet jelentős alakja, a millennium időszakának legünnepeltebb festője volt, aki múltunk számos nagy pillanatát megörökítette. Kiemelkedő és híres festményei között olyan alkotásokat találunk, mint a Vajk megkeresztelése vagy II. Rákóczi Ferenc elfogatása Nagysáros várában című művei.

A koszorúzáson a területvédelmi ezred állománya mellett részt vett Török József kőfaragó mester is.

Szerző: Szidor Viktória hadnagy