Bemutatókertet alakított ki a LEGO

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársai dolgozták ki azt a koncepciót, amely kivételes lehetőség az ipari fejlesztés és a természetvédelem szempontjainak összehangolására. Ennek részeként tavaly ősszel a gyár külső területén egyedülálló természetvédelmi projektbe kezdtek: őshonos fajokkal telepítettek be egy 26 hektáros területet. A kezdeményezés célja a térségben egykoron kiterjedt homoki erdősztyepp egyedülálló, veszélyeztetett élővilágának a megőrzése. A pusztai tölgyes ligetének kialakítására 11 fa és 11 cserjefaj mintegy 15 ezer egyedét ültették ki. A projekt második fázisában a gyár területén belül most egy bemutatókertet alakítottak ki, ahol azt szeretnék megmutatni, hogy az ökopark hogyan fog kinézni néhány év múlva, amikor kifejlődik.

FONTOS A KÖRNYEZET VÉDELME

Siket Lóránt, a LEGO Manufacturing Kft. kommunikációs konzultánsa érdeklődésünkre elmondta, napi szinten érkeznek a LEGO-hoz iskolás és óvodás csoportok, akik szeretnék megnézni a gyárat.
– Azt szeretnénk, ha azt is látnák a gyerekek, tanulnának róla, hogy mennyire fontos a természetes élőhelyek megőrzése, a környezet védelme, a fajok fenntartása – ezért gondoltuk úgy, hogy a gyárbemutató túra részeként, ezt a programunkat is közel hozzuk hozzájuk – hangsúlyozta.

FÖLD NAPJA A LEGÓBAN

A dán világcég fontosnak tartja az ipari fejlesztés és a természetvédelem szempontjainak összehangolását, ezért is tartják meg már évek óta a Föld Napja rendezvényt, ami idén a nyíregyházi gyárban, 200 gyerek részvételével zajlott. Ezzel is szerették volna felhívni a figyelmet arra, hogy egy ipari cég felelősséggel tartozik a környezetéért.

Bruszel Dóra