Bemutatkoztak a fehér oroszlánkölykök

Először csak Binti, a fehér oroszlán anyuka kukucskált ki a Nyíregyházi Állatparkban a kifutóra, hogy megnézze, biztonságos-e a terep kölykei számára. Aztán szépen lassan megjelentek a kicsik is, akik örömmel törnek utat maguknak a szabadba. A két nőstény és az egy hím oroszlánkölyök még csak ismerkedtek a kifutóval. Binti ugyan próbálta a három kicsit visszacsalogatni a biztonságot nyújtó belsőbe, de azok nem hallgattak rá, így gondos anyaként kénytelen volt ő is kimenni hozzájuk. A három fehér oroszlánkölyök most mutatkozott be először a nagyközönség előtt, mivel a szakemberek is bizonytalanok voltak, anyjuk képes lesz-e felnevelni őket.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője kiemelte, félelmüket arra alapozták, hogy tavaly augusztusban már világra jött egy apróság, Kókusz, akit Binti, az anyaállat három hetes korában elhagyott, s egy gondozó vette át a kicsi nevelését.

További képekért kattintson a fotóra!

– Most hogy újra vemhesült az állat, tulajdonképpen lélegzetvisszafojtva figyeltük, hogy Binti, az anyaállat fogja-e gondozni a legutóbbi csemetéket, avagy nem. De örömmel konstatáltuk azt, hogy igazán gondos anyává vált. Úgyhogy Binti és Inkosi, a két tenyészállat együtt él a három aprósággal – mondta el Révészné Petró Zsuzsa.

A két nőstény és az egy hím oroszlánkölyök még január 8-án született. A két hónapos kicsik egyelőre anyatejjel is táplálkoznak. Egy hónapra van még szükségük, hogy teljesen átálljanak a húsból álló takarmányra és így igazi nagymacskákká váljanak.

A fehér színváltozatú oroszlánok a dél-afrikai alfaj populációjához tartoznak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, 1994-ben láttak utoljára vadon élő egyedet. A rezervátumokban és az állatkertekben a napjainkban élő fehér oroszlánok száma nem éri el az ötszázat, igazi ritkaságnak számítanak. A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él egy fehéroroszlán-pár.

A most bemutatkozott hármasikreknek egyelőre még nincs nevük, várhatóan húsvét körül derül ki, hogyan is szólíthatjuk őket. A kicsik további testvérek érkezésére a közeljövőben egészen biztosan nem számíthatnak, hiszen körülbelül fél évig az anyaállat mindenképpen csak rájuk fog koncentrálni.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)