Bemutatkozik az iskola – Ilyen az élet a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában

2018-ban ünnepeljük 60. évfordulóját annak, hogy emelt szintű zeneoktatás zajlik a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában.

Énekszóval járjuk be a világot! - Az iskoláról

A Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában nappali rendszerű, általános műveltséget megalapozó, emelt szintű ének-zenei oktatás folyik. Az ének-zene oktatása Kodály Zoltán elvei és útmutatásai alapján már 1958-ban elkezdődött, majd 1992-ben iskolánk felvette a nagy magyar zeneszerző és zenepedagógus nevét is.
Az elmúlt hat évtizedben az itt zajló oktató-nevelő munka széleskörű hazai és nemzetközi elismerésre tett szert.
Világnézeti és politikai elkötelezettség nélkül neveljük, oktatjuk gyermekeinket a legfontosabb ismeretek, jártasságok, készségek, képességek fejlesztése révén. A hazai-, nemzeti- és egyetemes kultúra értékeinek megismertetésére törekszünk. Tanulóink egyéni képességeit figyelembe véve lehetőséget biztosítunk a tehetséggondozásra és a felzárkóztatásra. A magas szintű zenei kultúra mellett iskolánk minden más közismereti tantárgyból is jó alapot ad a nívós középiskolákba való továbbtanuláshoz, mely minden évben 100 %-os. Tanulmányi átlagunk 4,7. Rendszeresen nyertesei vagyunk a különböző városi-, megyei- és országos tanulmányi- és sportversenyeknek, diákolimpiáknak.
Kötelező beiskolázási körzettel nem rendelkezünk. Városunk minden pontjáról fogadunk gyerekeket. Évek óta többszörös a túljelentkezésünk. 2001-ben átadott iskolaépületünk a XXI. század kihívásainak megfelelő, a város szívében van, impozáns látványt, nyugalmat áraszt. A hatalmas aula, a sok üvegfal világossá, barátságossá teszi a belső teret. A 450 főt befogadó hangversenytermünk városunkban egyedülálló szépségű. A zeneoktatást egy 120m2-es énekkari próbaterem, négy hangszeres terem, ének-zenei szaktantermek segítik.

Tanulóink 4 kórusban énekelnek: Nyitnikék Énekkar, Napsugár Kórus, Cantemus Fiú Vegyeskar és a Cantemus Gyermekkar. Énekkaraink rendszeres fellépői a hazai és külföldi kórusversenyek, fesztiváloknak.

Karvezetőink:

Szabó Dénes, többek között Kossuth- és Liszt-díjas karnagy, a Nemzet Művésze. Rendszeresen tart itthon és a világ számos pontján bemutató órákat, előadásokat. Gyakran érkeznek Nyíregyházára is a külföldi zenepedagógusok, hogy tanulmányozzák a „Nyíregyházi csodának” minősített zenei módszert, karvezetői munkáját.

Szabó Soma Liszt-díjas karnagy, aki a Kodály Zoltán Általános Iskolában kezdte zenei tanulmányait. Karvezetés diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte 1998-ban. Azóta vezető karnagya a Cantemus Vegyeskarnak és a Cantemus Fiúkórusnak. Alapító tagja a Banchieri Énekegyüttesnek. Rendszeresen nemzetközi mesterkurzusokat tart Angliában, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. Kortárs magyar művek bemutatásáért Artisjus-díjat, majd megyei Príma-Díj közönségdíját kapta meg. A magyar zenekultúrában végzett kimagasló munkássága elismeréséül KÓTA-díjban, majd Nyíregyháza Város Kultúrájáért Katona Béla-díjban részesült.

A zeneoktatásban nagy szerepe van Szőke Ritának, Artisjus- díjas, mesterfokozat okleveles ének-zene- karvezetés szakos tanárnak, aki több éve vezetője a Napsugár Kórusnak. Ebben a kórusban iskolánk negyedik és ötödik osztályos lányai énekelnek. A Napsugár Kórus rendszeres résztvevője a hazai és nemzetközi fesztiváloknak, versenyeknek, ahonnan rend szerint rangos elismerésekkel, szép eredményekkel térnek haza.

Szilágyiné Botos Mária a Nyitnikék Énekkar karvezetője. Szilágyiné Botos Mária alapozza meg a kórus-és karvezetők munkáját, ő fekteti le a gyerekekben a zenei alapokat és szeretteti meg diákjainkkal egy életre a közös éneklést, a kórusmuzsikát.

Énekkarjaink sikereihez a kórus- és karvezetőkön kívül szükség van kiválóan képzett pedagógusainkra, a kitartó, küzdeni tudó és akaró gyerekeinkre, s a tudást és a műveltséget elismerő, támogató szülőkre.
2018-ban ünnepeltük iskolánk ének-zenei tagozatának 60. évfordulóját.

Utazásaink és a mindennapos aktív munka mellett, minden második évben, Nyíregyházára is elhozzuk a világok hangjait! A Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál alkalmából a világ számos pontjáról érkeznek énekkarok és karvezetők hozzánk. Így iskolánk tanulói olyan élményekkel is gazdagodnak az itt eltöltött nyolc tanév alatt, ami csak keveseknek adatik meg.

A szakmai programok mellett számos szabadidős elfoglaltságot is kínálunk tanulóinknak. Célunk az, hogy a kodályos gyerekek és szülei egy nagy családhoz tartozónak érezzék magukat. Minden ősszel tanulmányi kirándulást, „Szívügyem az egészségem” szombatot, családi napokat, papírgyűjtést szervezünk. Kiemelkedő jelentőségű az elsős szülők avatása, a Szüreti bál is. Felsős tanulóink minden novemberben részt vehetnek életük első bálján, ahol az alkalomhoz illő ruhában sajátítják el a „kulturált” szórakozást. Programjainkat nyílt napok, ünnepségek és különböző zenei és sportrendezvények színesítik még.

„Ép testben ép lélek!” A zenei oktatásunk mellett kiemelt figyelmet kap az egészséges életmód, a testmozgás, a sport is. Futás, úszás, duatlon, vízilabda, sportlövészet - hogy csak pár olyan sportágat említsünk, ahol tanulóink kimagasló eredményeket értek el. Iskolánkban minden évfolyamon és osztályban 8 évig tartó úszásprogram zajlik, melyet testnevelőink bevonásával, a testnevelés órák keretében, heti 1 alkalommal szervezünk. 8 év alatt így 4 úszásnemet ismerhetnek meg és sajátítanak el tanulóink: mellúszás, hátúszás, pillangó és gyorsúszás.


Szeretettel várjuk az érdeklődőket a bemutatkozó előadásra és készséggel állunk rendelkezésükre!