Békessége beragyog! – gospel dallamok Nyíregyházán

A Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom ad otthon a Budavári Gospel Kórus böjti koncertjének, március 10-én vasárnap.

A 17 órától kezdődő zenés áhítat keretében hallható koncert címe: Békessége beragyog. A műsorban a böjti időszakhoz illeszkedő énekszámok hangzanak fel, a gospel és a worship műfajának különleges hangzásvilágában.

Az egyházzene sajátos műfaja, a megszokottnál kevésbé kötött harmóniákkal dolgozó gospel, történetet mesél. A dalok afrikai – afroamerikai történelmi helyzetekben keletkezett imádságok, üzenetek laza fűzére angolul és afrikai nyelveken. A whorship az énekes istentiszteletek műfaja: dicsőítő énekek gazdag zeneiséggel és mélyenszántó szövegezéssel.

Magyarországon, leginkább az Apáca Show című filmből ismerős különleges kórusművészet a valóságban sokkal kifinomultabb, sokszínűbb, komoly koncentrációt igénylő, esetenként improvizatívnak tűnő, de pontosan megkomponált kóruséneklés.

Ennek mestere Szuhai Mónika, aki nem csak a kórusvezető, hanem improvizatív szólistaként megteremti a gospel hangzás világát a koncerteken.

A 12 éve Bence Imre által életre hívott, Budavári Evangélikus Gyülekezet körében működő kórus, ma már országos és nemzetközi hírnévnek örvend. Finnország és Németország után, legutóbb decemberben Máltán képviselték Magyarországot egy meghívásos egyházzenei kórusfesztiválon, ahol 23 nemzet kórusaival 3 napon át koncerteztek a miniállam templomaiban.

A nyíregyházi koncert alapját a Máltán is elismert, afrikai, amerikai és magyar művek adják. A repertoár egy része acapella, de hallható lesz zenei kísérettel felhangzó alkotás is, és természetesen színesítik az előadást különleges afrikai hangszerek is.