Beértek az első dinnyék a Nyíregyháza közeli Nagycserkeszen

Eddig leginkább Görögországból és Spanyolországból importált görögdinnyét árultak a boltokban, azonban mostanra a kínálatban megjelent már a ma­gyar dinnye is. A termelők kiváló mennyiségre és minőségre számítanak, ha pedig a nyár második felére is marad a hőség, akkor a kereslet is nagy lesz és egé­szen szeptember elejéig a görögdinnye lehet a sláger. Jelenleg 300 és 400 forint között alakul kilónkénti ára. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 16-ai számában.)

 

Jelenleg közel 4000 hektáron termelnek görögdinnyét Magyarországon. Ha az időjárás kedvezni fog a termésnek, akkor hozzávetőlegesen 180 ezer tonnát szüretelhetnek le a gazdák. A tavalyihoz hasonlóan idén is később kezdődik a hazai görögdinnye szezonja. A tavaszi szeszélyes időjárás miatt zömmel csak május második felében kerültek ki a palánták a földekre, hiszen nem ritkán 6–8 fokosak voltak a reggelek, ami további csúszást eredményezett az ültetésben. A tömeges dinnyeérés így nagyjából két hetet késett a megszokotthoz képest. Az átlagos dinnyefogyasztás 12 kilogramm/fő évente, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet.

Folyamatosan keresik

Decsi Vendel közel három hektáron foglalkozik dinnyetermesztéssel Nagycserkeszen kisalagút és síkfólia alatt. Azt mondja, úgy tűnik, jó az idei termés és egyelőre a tavalyi évhez képest magasabb áron lehet értékesíteni a görögdinnyét.

– Július 13-án kezdtem el nagyobb tételben is szedni a görögdinnyét, és szerencsére a minősége is kiváló. Már nagyon időszerű volt a szüret, hiszen folyamatosan érdeklődtek a viszonteladók, hogy mikor érik már be a dinnye Nagycserkeszen. Mivel alagút alatt is termelek, így ez mostanra már sikerült. Persze, még mindig nincs annyi érett, mint amennyire igény lenne, de bízom a kedvező időjárásban. Remélem, hogy a szezon kitart majd szeptember elejéig, és addig folyamatosan ki tudjuk szolgálni a vásárlókat. Az már most látszik, hogy drágább a dinnye, mint tavaly, jó lenne, ha ezt végig tudnánk tartani, hiszen nekünk, termelőknek rengeteg kiadással is számolnunk kell.

Milyen a jó görögdinnye?

Elsősorban 5 jelre figyeljen:

– Sárga folt: az érettségéről a dinnyén levő sárga folt árulkodik. Minél sötétebb, annál jobb.

– Szár: ha el van száradva, akkor nem friss, napokkal ezelőtt leszedhették.

– Hang: kongó legyen a hangja, akkor nincs túlérve, zamatos és ropogós.