Barakkba zárva - Életre ítélve

Magyarország Kormánya a 2015 és 2017-es éveket a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének nyilvánította. Ennek célja, hogy megemlékezzenek az elvitt áldozatokról, és felhívják a figyelmet a 20. századi történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjára, amelyről sokáig beszélni sem volt szabad. Ezért Barakkba zárva - Életre ítélve címmel, múzeumi környezettől eltérő, köztéri kiállítás nyílt Nyíregyházán, a Kossuth téren, amely a 20. századi történelem egy darabját viszi az emberekhez közel.

További képekért kattintson a fotóra!

A Gulágot szimbolikusan egy korabeli építmény jelképezi, ahová belépve a látogató fizikai közelségbe kerülhet a második világháborúban és az utána következő években történtekkel. 12 nagyméretű képpár hozza egy síkba a múltat a jelennel, szemléltetve ezzel is az emberi gyarlóságot.

 

Hibák, amelyeket ismételten elkövet az emberiség

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere emlékeztetett, az elmúlt évezredek alatt az ember mindig elkövette ugyanazt a hibát. Testében és lelkében megnyomorított, elrabolt és elhurcolt embereket, felégetett településeket, meggyilkolt csecsemőket és asszonyokat. Hozzátette, nem volt szent semmi, mint ahogy ma sem az, hiszen hasonló események ma is vannak a világban. Az alpolgármester kifejtette, az, hogy kényszermunkára hurcoltak embereket, az velünk, a közvetlen környezetünkben történt meg. Dr. Ulrich Attila felidézte azt, amikor a szovjet hadsereg az utcán sétáló, vagy a lakásukban tartózkodó embereket vitte magával a Gulágra, a bányákba és vasutat építeni. Ez 800 ezer honfitársunkkal történt meg, amelyből 200 ezer nem élte túl a megpróbáltatásokat.

 

Múlt és jelen egy képben

 

Ennek a közel 1 millió magyarnak állít emléket a nem mindennapi kiállítás. A tárlat érdekessége, hogy az archív történelmi mozzanatok mellé az egykori rabok, a túlélők mai fotói és pillanatai kerültek. Minden kép alatt kísérő szöveg is várja a látogatókat, amelyek felvilágosítást nyújtanak a szovjet táborrendszer tényeiről, az elhurcoltak akkori helyzetéről, de olvashatóak rajta egyedi élettörténetek is. A különleges kültéri tárlat éjjel-nappal látogatható ingyenesen vasárnapig a Kossuth téren.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)