Ballagók Kapcsos Könyve – Több mint kétezer diák neve került be a város nagy könyvébe

Bejegyezték nevüket a Ballagók Kapcsos Könyvébe a Nyíregyházán érettségiző diákok. A tanév vége felé közeledve ez már hagyománynak számít a városban, az első könyv 2006-ban készült. A pandémia idején a diákok nem tudtak személyesen megjelenni, most viszont újra a városházán jegyezték be húsz nyíregyházi középiskolai végzős osztályának névsorát.

Egymás kezébe adták a tollat a nyíregyházi végzős középiskolások, az úgynevezett Kapcsos Könyvbe került mindenki neve. Ez az impozáns, A/2-es méretű, 260 oldalas, antikolt merített papíros, sötétbarna bőrkötésű könyv rézveretes sarkokkal és rézcsattal ékesített fedőlappal rendelkezik. Ez a külső méltó emléket nyújt a ballagó diákoknak.

Sokéves kezdeményezés

A Kapcsos Könyv írása már több évre tekint vissza a Mustárház, illetve Nyíregyháza önkormányzatának közös kezdeményezésére kezdődött el ez az ünnepélyes Kapcsos Könyv írás. Minden évben minden végzős diák neve belekerül húsz középiskolából ebbe a Kapcsos Könyvbe, idén pedig végre újra aláírhatják személyesen a diákok” – mondta Ecsedi Noémi, Nyíregyháza diákpolgármestere.

A pandémiás időszak nem tette lehetővé a diákok számára a személyes megjelenést 2020-ban és 2021-ben, de az akkori végzősök nevét is őrzi a Kapcsos Könyv, a Mustárház munkatársainak jóvoltából.

Már a második könyvet írják

Az idei eseményt hagyományosan, a városháza dísztermében rendezték.

Ez egy 16 éves hagyomány és már a második Kapcsos Könyvet nyitottuk meg. Ez nagy örömünkre szolgál. Azt gondolom, hogy a Kapcsos Könyv nevében is benne van, hogy ez egy kapcsolat a leballagó diákok és a város között, ami azt az üzenetet hordozza, hogy a város nem felejti el a diákjait és reméljük, bízunk benne, hogy miután elmennek a városból és esetleg máshol folytatják a tanulmányaikat a diákok, majd visszajönnek Nyíregyházára és itt folytatják az életüket” – nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Jászai Menyhért azt is elárulta, az első kapcsos könyvet a saját irodájában őrzi a városházán. Az érettségiző osztályok egy-egy képviselője jegyzi be a teljes osztálynévsort a könyvbe, ebben az évben húsz középiskola több mint kétezer diákjának a neve került be a felsorolásba.

Kapcsolódó galéria

Ballagók Kapcsos Könyve 2022