VÉDA-kapu, fix kamera és mozgó traffipax, valamint drón is figyeli a közlekedést Nyíregyházán

Az elsőbbségadás hiánya, a gyorshajtás és a kanyarodás szabályainak megszegése – ezek okozzák a legtöbb közlekedési balesetet Nyíregyházán. A halálos közúti balesetek száma jelentősen csökkent az elmúlt években, 2021-ben heten vesztették életüket. A rendőrök az ittas vezetőket is próbálják kiszűrni, a húsvéti hosszú hétvégén több ezer sofőrt szondáztattak, de mindössze négy vezetővel szemben intézkedtek. Az elmúlt években az eszközállomány is nagymértékben fejlődött a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon.

Egyre gyakoribb, hogy drónokkal is ellenőrzi az autósokat a rendőrség, ezek az eszközök 50–60 méter magasból is látják, ha valaki nincs bekötve, áthajt a piros jelzésen vagy telefont nyomkod vezetés közben.

Elismerések

A drónos ellenőrzés kidolgozása Ferenczi Péter nevéhez fűződik Nyíregyházán, ő ezért kapott elismerést a Területi Baleset-megelőzési Bizottság szerdai ülésén. Bordás Béla városgondnok az elmúlt évtizedekben végzett munkájáért kapta az elismerést, ahogy a kapitányságvezető fogalmazott: a személyi sérülések nélküli balesetek nagy százalékát elintézi Bordás Béla, valamint békés hangulatot teremt a felek között. Az ülésen Rutkovszkiné Fedor Ildikó óvodapedagógus is átvehetett egy kitüntetést, ő évek óta a Pindúr-Pandúr elnevezésű közlekedési biztonsági nap szervezője.

Eredményes baleset-megelőzés

Az ülésen ezután a Nyíregyházi Rendőrkapitányság baleset-megelőzési tevékenységét, illetve annak eredményeit ismertették. Az elmúlt tíz évben a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma 330 és 540 között mozgott, ezek között a legnagyobb visszhangot mindig a halálos balesetek kapják.

Sajnos majdnem a húszas nagyságrendeket súroltuk a 2010-es évben, de 2015-ben és 2018-ban is közeledett ez a szám a húszhoz. Minden egyes személy elvesztése nagy tragédia, akár közúti balesetben, akár máshogy. Az utóbbi évben, 2021-ben sikerült ezt a számot hétben prognosztizálnunk. Reméljük, hogy ez a javuló tendencia nem fog megállni” – mondta Morvai Szabolcs közlekedésrendészeti osztályvezető.

Nem változnak a fő okok

Morvai Szabolcs a fő baleseti okokról is beszélt, itt nem sok változást tapasztalnak a szakemberek, továbbra is az elsőbbségadás hiánya, a gyorshajtás és a kanyarodás szabályainak megszegése okozza a legtöbb problémát. Ezek mellett a nem megfelelő követési távolság, a mobiltelefon-használat és a nem szabályos előzés okoz még sok balesetet Nyíregyházán.

Számtalan módon ellenőriznek

A rendőrség a létező összes formában próbálja ellenőrizni az autósokat – így fogalmazott Tóth Attila kapitányságvezető. Fix kamerákkal, civil és felmatricázott rendőrségi autókból is figyelik a sofőröket, a figyelmeztetéstől a feljelentésig szankcionálják, ha valaki nem tartja be a szabályokat. A hatóság most is kiemelte, nem a büntetés a céljuk, hanem a szabálytalanságból adódó balesetek számának csökkentése.

Csökkent az ittas vezetők száma

A rendőrség az ittas vezetők kiszűrésére is nagy hangsúlyt fektet. 2018-ban megugrott az ittasan okozott balesetek száma a városban, 2021-ben viszont már ez is 41-re csökkent. A húsvéti hosszú hétvégén több ezer sofőr fújt szondát Nyíregyházán, de a rendőrök mindössze négy vezetővel szemben intézkedtek. A hatóság annak érdekében is sokat tesz, hogy az ügyek ne húzódjanak el hosszú hónapokig.

Gyors ügyintézés

Vannak új eszközeink, nagyon jó eszközeink, bárcsak még több lenne, de ami van, azt elosztottuk arányosan a szervezeteink között. Most úgy néz ki egy ittas vezetés esetében, hogy megfogják az autóst és ha épp nincs abban a rendőrautóban alkoholteszter, akkor gyorsan indulnak oda a helyszínre egy másik autóval, hogy ott a helyszínen tudjanak gyorsan egy hiteles eredményt produkálni, ha az ittas vezető hajlandó ennek alávetni magát. Mit eredményez ez? Gyakorlatilag kettő órán belül az ittas vezetőnk gyanúsítottként ki van hallgatva, amennyiben nincs más körülmény, a harmadik napon az ügyészség asztalán van ez az ügy összerakva, készen” – mondta Tóth Attila, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője.

Együttműködések

A rendőrség több szervezettel is együttműködik, többek között a városüzemeltetési társasággal, ennek eredménye például, hogy március elejétől már csak párhuzamosan lehet parkolni a Vay Ádám körúton, az Univerzum előtt. A rendőrség szakemberei a város térfigyelő kameráinak segítségével is monitorozzák a közlekedésben részt vevőket, ebben a munkában sokat segítenek a közterület-felügyelet munkatársai.

Megszűnhet a kiskapu

A szabálytalan parkolás sok problémát okoz Nyíregyházán, rengeteg feljelentés érkezik a rendőrségre, viszont egy jogszabályi kiskapu miatt sokan nem fizetik ki a büntetésüket. A hatóságnak viszont már erre is van ötlete, hogy a jövőben ezt hogy lehetne megszüntetni annak érdekében, hogy a valóban szabálytalanul parkoló vezetők befizessék büntetésüket.