Bál – a kézilabdásokat köszöntötték a Zrínyiben
Hagyományosan bált tartottak a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. A középiskolában olyan diákok végeztek, akik ma már orvosok, művészek, közéleti szereplők vagy éppen válogatott sportolók. Közülük sokan részt vettek az idei rendezvényen is.

Friderikusz Sándor, Harsányi Gergely, Pécsi Ildikó. Csak néhányan azok közül, akik a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban végeztek. Utóbbi részt is vett a hétvégén a középiskolában rendezett bálon. A színművésznő díszpolgári címet kapott Nyíregyházától, az itt töltött évek pedig az egész életét meghatározták.

Abban az időben még kötelező volt köpenyt hordani, így az öltözködéssel sem lehetett kitűnni, de nem is akart senki. Együtt jártunk kosárlabdázni, szavalóversenyekre, együtt tanultunk, segítettük egymást. Sokat kellett tanulnunk, mert szigorúak voltak a tanárok, de embert neveltek belőlünk, amit nem tudok elégszer megköszönni – mesélte Pécsi Ildikó.

[video]

Egy éve a Zig Singers kórust, idén a fiú kézilabdásokat ünnepelték. Az iskola egy időben sorra nyerte a korosztályos versenyeket, és számos NB I-es, sőt válogatott kézilabdázó került ki Bartha Dénes kezei  közül.

A Zrínyi híres volt mindig a hagyományápolásról. Az iskola tantestületének nagy része itt végzett, a vezetők közül mindenki. Mindig a legjobb visszajelzés az, amikor az egykori diákok megjelennek a felvételi tájékoztatónkon, majd ránk bízzák legféltettebb kincsüket, a gyermeküket – mondta Huszárné Kádár Ibolya igazgató.

Az iskolában fontosnak tartják az értékek közvetítését és a kapcsolatápolást, ezért a fővárosban ma is működik egy olyan klub, ahol az egykori zrínyisek rendszeresen találkoznak.

Szülőként is tudom, milyen a gimnázium, hiszen ide járt az egyik lányom, és ide jár a testvére is. Egy összetartó közösség, mely tartja a kapcsolatot. Ez így volt az elmúlt években, évtizedekben is, ezt bizonyítja a mostani bál, ahol szép számban jelentek meg az itt végzett diákok – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az intézményben rendszeresen tartanak találkozót az egykori diákoknak. A kézilabdások például minden évben egy öregfiúk meccset is vívnak a Zrínyiben.

Dankó László