Babahordozó hét – A Nyíregyházi Babaklub 12 éve szervezi meg az eseményt
Fotó: Archív / Trifonov Éva

A Nyíregyházi Babaklub kismamái számára az esztendő egyik legfontosabb hete a Babahordozó hét, amikor színes programokat szerveznek a hagyományok szerint, és már 12 éve kapcsolódtak a nemzetközi rendezvényhez. A közösség elkötelezett a kötődő nevelés gyakorlata mellett. Idén már pénteken egy állatparki sétával indult a sorozat, majd szombaton tortázós szülinappal zárják a hetet.

 

A Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület működteti a Nyíregyházi Babaklubot, melynek változó a tagsága, de mintegy 20 család szorosan kötődik az eseményekhez. Több mint egy évtizede fontos hónap az október, hiszen ez a Babahordozó hét időszaka. Kendővel, vagy formázott eszközökkel rögzítik az anyák és édesapák testükhöz a csöppséget. Így jut szabad kéz a testvérhez is, nem beszélve arról, hogy erős kötődés alakul ki a szülő és a kisbaba között. Ebben a kontaktusban lesz biztonságos a légkör.

„Izgulni izgultam, mert Vikin, a feleségemen többször volt már a gyerek a hordozóban, viszont nagyon praktikus. Nálunk két gyerkőc van, és ha – ritkán – egyedül viszem mindkettőt mondjuk a játszótérre, sokkal könnyebb odafigyelni a nagyobbra, hogy ő itt van testközelben. Jól is érzi magát, néha bealszik, és nekem is jó érzés ez a testközelség, hogy itt van” – mesélte hordozós élményeit Bódis Gábor, a Mandala Dalszínház ügyvezetője.

A megnyitón találkoztunk a Mandala vezetőjével, művészével, illetve a feleségével is. Az idei program „Reményt viszünk” címe és gondolata jelzi, hogy túl vagyunk egy nehéz időszakon, ami után újra kell szervezni az életünket. 

„Ugye, manapság a kötődő nevelést éljük, és helyezzük előtérbe. Ez a kötődő nevelés a szülés, születés alkalmával kezdődik, mert azt gondolom, hogy ott, abban a pillanatban egy édesanya is születik. Nem is nagyon tudjuk, hogy mi következik ezután. Mindenki rózsaszín ködöt fest e köré, és nagyon nehéz úgy elindulni, hogy azt gondoljuk, nem mondhatjuk ki, hogy mit is érzünk” – szólt a megnyitón Bódis-Vajnárovics Viktória.

A Babahordozó hét azért fontos, mert minden szülőt és kisbabát érintő kérdés előkerül. A negyedik trimeszter előtt és azon túl témái egyediek, mégis sokakat érintenek, még inkább általánosak. Sorra jönnek a szakemberek és a klubtársak tanácsai.

„Dr. Enyedi Andrea fog eljönni ma hozzánk, tőle lehet kérdezgetni, hogy mi újság a kórházban a vírushelyzet idején. Lesz baba-elsősegélynyújtásról is szó, logopédiáról, babamasszázsról, babajógáról, szombaton pedig megünnepeljük, hogy 12 éves a babaklub. Ezt már a Gulyás Pál utcán rendezzük. Ott működik egy bölcsődénk, ott van egy jó nagy udvar is, várunk mindenkit szeretettel” – tájékoztatott Valcsák Viktória, a GyereCsak Egyesület elnöke.

Két telephelyen, három csoporttal működik az egyesület családi bölcsődéje, melyet egy sikeres pályázat útján tudtak elindítani. Ezentúl péntek délelőttönként várják a babaklubba az édesanyákat és a gyerekeket, de ezentúl gyakran kirándulnak is együtt a családok.