Azonnali fizetési rendszer – Elstartolt az éjjel-nappal igénybe vehető AFR
Fotó: Illusztráció

2020. március 2-án sikeresen elindult 36 hazai kereskedelmi bank együttműködésével az Azonnali Fizetési Rendszer, mely éjjel-nappal igénybe vehető. Az ügyfeleknek ezzel kapcsolatban nincs extra tennivalójuk és extra költségük.

Hétfőn, 0 órakor startolt az AFR, vagyis az Azonnali Fizetési Rendszer, mely nemzetközi mércével is korszerű, és néhány másodperc alatt célba ér a pénz.

Bocskai István, a Takarékbank Zrt. Kommunikációs igazgatója kiemelte:

Ez a GIRO Zrt., az MNB és a kereskedelmi bankok együttműködésével létrejött, nemzetközi mércével is korszerű technikai, bár bonyolult rendszer. Tökéletesen működik ebben a pillanatban. Az ügyfeleknek pedig korszerű szolgáltatást jelent, amit a kereskedelmi bankok nyújtanak mostantól. Legfeljebb 10 millió forintos banki átutalás pár másodperc alatt célba ér.

Belföldön éjjel-nappal, az év minden napján, hétvégén és ünnepnapokon is működik az azonnali fizetés. Ehhez nem kell mást tenni, mint a régi megszokott elektronikus felületen elindítani a banki utalást.

Azoknak a feltételeknek kell megfelelni, amelyek az AFR feltételei. Magyarországi bankszámla kell legyen, amiről az utalás történik. Legfeljebb 10 millió forint nyújtható be. Lakossági és vállalati forint bankszámláról, megtakarítási számláról is működik. Ugyanazokon a felületeken, melyeket eddig is használtak. Nálunk a Takarék Net bankról, a Takarék e-bankról vagy a takarék mobilappról is indítható utalás mostantól kezdve.

– fogalmazott a kommunikációs igazgató.

Nyilvánvaló, hogy nemcsak gyors, hanem kényelmes is a rendszer, hiszen akár mobiltelefonról is lehet pénzt utalni, aztán máris jöhet a szerződés, az adás-vétel. Nem kell hosszan várakozni és egyéb szolgáltatásokat igénybe venni. Az AFR-től függetlenül a régi módon is lehet utalni, amihez meg kell jelölni az értéknapot, amikor az utalás történik. Ez a helyzet a 10 millió forint feletti tranzakció esetén is, banki munkaidőben, mely a következő nap reggelén oldható meg.