Az utolsó hétvége, amikor még dolgozhatnak a sírkövesek a temetőkben
Az utolsó hétvége, amikor még dolgozhatnak a sírkövesek a temetőkben

Érezhetően nagyobb a forgalom a nyíregyházi temetőkben, aki csak teheti, kilátogat mindenszentek és halottak napja előtt, hogy rendbe tegye szerettei sírját. Jó tudni azonban, hogy sírköves munkákat már csak ezen a hétvégén lehet végezni, hiszen jövő hét szombat munkaszüneti nap, október 28. és november 2. között pedig az üzemeltető tiltja ezt, pont azért, hogy mindenki méltó módon tudjon megemlékezni.

Nyílnak a krizantémok, mindez pedig már előjele annak, hogy közeleg mindenszentek és halottak napja, amikor megállunk, gyertyát gyújtunk és emlékezünk. A napokban már többen kilátogattak az Északi temetőbe is, hogy megtisztítsák, rendbe tegyék a sírhelyeket. Az üzemeltető Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. felkészült az ilyenkor megszokott magas látogatói számra, folyamatosan ürítik a konténereket és elvégzik a temető fenntartásához szükséges tevékenységeket. Kérik azonban az ide érkezőket, hogy tartsák be a megváltozott temetői rendet a zavartalan megemlékezés érdekében.

Hosszabb nyitvatartás

Az előttünk álló hétvége az utolsó, amikor még engedélyezettek a sírköves munkálatok (szombaton 8.00 és 15.00 óra között) az Északi temetőben, ezt követően azonban már csak november 2-a után lesz rá lehetőség. Ezzel együtt megváltozik a sírkert nyitvatartási ideje is. Október 23-ától október 29-éig reggel 7 órától este 7 óráig lesz nyitva, október 30-ától november 2-áig pedig reggel 7 órától este 8 óráig.

Behajtási díjat nem kell majd fizetni

A temető üzemeltetője mindenszentek kapcsán előzetesen annyit elmondott, hogy november 1-jén 7 és 10 óra között lehet majd behajtani a temetőbe, de 11 óráig a gépjárművekkel el kell hagyni azt. Ezen a napon behajtási díjat nem fognak kérni. Ami pedig a közös mé­csesgyújtást illeti a Hősök temetőjében: november 2-án, kedden idén is megtartják. Az ünnepség 15 órakor fog kezdődni ortodox liturgiával, és mécsesgyújtással fejeződik be. A liturgiát Krank József parókus tartja majd a temetőben nyugvó elhunytakért.