Az utat nem látni, hanem érezni kell?
Ilyenkor a hideg, téli reggeleken az egyik legnagyobb bosszúságot a jeges szélvédő okozza a gépkocsivezetők számára, hiszen mínuszokban az autót körbekapargatni senkinek sem élvezetes. Bár a vastag takarót legyőzni manapság „pofonegyszerű” és számtalan praktika létezik rá, vannak, akik nem is akarnak megszabadulni tőle. Fittyet hányva a szélvédőn dagadó jégre, inkább „látatlanul”, érzésből próbálják megtalálni az utat...

A reggeli rohanásban mindenkinek komoly érvágást jelenthet az a tíz perc, amit jégkaparással kell eltöltenie. Ezt a 600 másodpercet próbálta megspórolni az egyik városlakó is, aki – bizonyára gyakorlott sofõrként – úgy gondolta, lehet a szeme elõtt a szélvédõn bármilyen vastagságú jég, õ a munkahelyéig már érzésbõl is eltalál – hívta fel az esetre a figyelmet az egyik kedves olvasónk, akinek a szerkesztõségünkhöz beküldött levelét az alábbiakban olvashatják:

OLVASÓI LEVÉL

Kedves Napló!
Ma reggel egy olyan esetnek lettem a szemtanúja, amit ha nem én láttam volna, talán el sem hiszem. Autómmal a belváros felé haladtam, amikor a Tiszavasvári úti körforgalomnál (Sparnál) észrevettem egy mögöttem haladó autóst, aki a Kertvárosból hajtott ki. A kocsi merõ jég volt, nem túlzás: a sofõr a szélvédõjérõl csak egy alig 15x15 cm-es felületet takarított le és a szó legszorosabb értelmében, onnan „kukucskált ki”, úgy vezetett. Az ilyen autós nem gondol arra, hogy ezzel nemcsak a maga, de más testi épségét is veszélyezteti? Legalább más ember hozzátartozóira lehetne tekintettel, akik hozzá hasonlóan járják az utakat nap mint nap, de bennük legalább van annyi, hogy megtisztítják a szélvédõt és nem egy lyukon lesnek ki.

Tisztelettel: Egy olvasójuk

Az olvasó levelét továbbítottuk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság felé. Kíváncsiak voltunk arra, hogy ilyen esetben szabhat-e ki büntetést a rendõrség, és ha igen, milyet és mekkorát?

AKÁR HELYSZÍNI BÍRSÁG IS JÁRHAT ÉRTE

Fehérvári Marietta címzetes rendõr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense arról tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy a közúti közlekedés szabályairól szóló KPM-BM együttes rendelet rögzíti, hogy „Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon”.
Ebbõl az következik, hogy az a rendõr, aki az olvasó által látottakat tapasztal, de a jelenség nem párosul balesettel, akkor enyhébb szankciót (figyelmeztetést) alkalmaz, de a körülmények függvényében helyszíni bírságot is kiszabhat, vagy szabálysértési feljelenést is tehet a jármû vezetõje ellen. Ez mindig az adott közlekedési szituációtól függ – magyarázta.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)