Iza még a vonatot is meg tudná állítani a hangjával
Adott egy fiatal, 15 éves nyíregyházi diáklány, aki már egy évtizede énekel és vágya, hogy elismert előadó váljék belőle. Fellép különböző helyi és regionális versenyeken, majd egyszer nagyot álmodik: elindul a Kaunas Talent rangos, nemzetközi énekversenyen Litvániában, különdíjat kap, fellép 7000 néző előtt, majd meghívják Olasz­országba az Eurokids Italy nemzetközi tehetségkutató versenyre és elviszi az első díjat. Boda Izabellával beszélgetett Bruszel Dóra.

 Iza jelenleg a Kölcsey Ferenc Gimnázium elsõ osztályos diákja, mindemellett pedig énekel. Sokat. Tanulás elõtt, tanulás után, azért, mert fáradt, vagy éppen, mert jó kedve van. Mindezt pedig már 5 éves kora óta. 11 éve, hogy a nyíregyházi Hang-Szín Musical és Színitanodában Bánhidiné Maróti Magdolna tanárnõ növendéke. A fiatal tehetséget érdekli a színpad, a színház, és ezzel együtt a szereplés minden formája, ezért is, ha teheti, versenyeken is megméretteti magát.
– Korábban többségében musicaleket énekeltem, viszont az utóbbi idõben áttértem a popra, mert úgy gondoltam, hogy nagyobb sikereket tudnék vele elérni. Nincs olyan nap, hogy ne énekeljek. Körülbelül félszáz versenyen voltam már, sok helyre visszajárok, így például Ceglédre és Dunakeszire is – kezdte a beszélgetést Iza. Az utóbbi pedig azért is különleges, mert a szakma úgy tartja, hogy aki a Dunakanyar hangját megnyeri, azok visszaköszönnek majd olyan tehetségkutató mûsorokban, mint például az X-Faktorban. Innen indult el a zenei pályája például szintén az azóta népszerûvé vált Kováts Verának és Benjinek is.

„A KÖZÖNSÉGNEK AKAROK ADNI”

– Mindig azért állok ki a színpadra, hogy a közönségnek adhassak valamit. Nekem azért a két percért, amíg éneklek, sokat kell tennem, annak tökéletesnek kell lennie, hiszen meg kell hálálnom a közönségnek, hogy tapsolnak, hogy megdicsérnek engem, és áldoznak rám az idejükbõl. Az énekléssel adhatok és kaphatok is, nekem pedig ez hatalmas öröm. Két évvel ezelõtt Dunakeszin, a Dunakanyar tehetségkutatón a középdöntõben, a fellépésem után azt mondta az egyik zsûritag, hogy a hangommal még a vonatot is képes lennék leállítani. (Ennek az az elõzménye, hogy elõrébb kellett hozni engem a fellépõk listáján, ugyanis más esetben lekéstem volna a vonatot.) Ezt a visszajelzést sosem felejtem el – emlékezett vissza.
 

7000 EMBER ELÕTT ÉNEKELT AZ ARÉNÁBAN

Iza bár számos versenyen megmérettette magát, azt mondja, a Litvániában és az Olaszországban elért eredményeire a legbüszkébb. A Balti államban négy magyar induló közül õ volt az egyik, aki képviselhette hazánkat. Bekerült a 30 ország 80 énekese közül a legjobb 15-be, elnyerte a különdíjat és lehetõséget kapott arra is, hogy énekelhessen a versenyt záró Aréna koncerten, mintegy 7000 nézõ elõtt. Az egyik olasz zsûritag itt hívta meg õt az Eurokids Italy nemzetközi tehetségkutató versenyre.

„SZTÁROK LESZÜNK”

– Az olaszországi verseny volt az, amelyet életemben elõször úgy sikerült megnyernem, hogy popszámot adtam elõ. Január elsején indultam és 2-a, valamint 6-a között zajlott a verseny. A legtöbb énekes olasz volt, de jöttek Romániából, Ukrajnából és például Litvániából is. Összesen hét ország versenyzõi mérettették meg magukat. A Glee – Sztárok leszünk! címû televíziós sorozat egyik dalát adtam elõ, amivel végül elnyertem az elsõ díjat. A végén azt éreztem, hogy nem sikerült jól és énekeltem már jobban is, na meg beteg is voltam, de szerencsére ennek ellenére is tetszést arattam.

NYÁRON A CÉL PORTUGÁLIA

Iza most Portugáliába készül, ahol újra bizonyíthatja majd énektehetségét. Bár a hangja gyakran elfárad, ráadásul most asztmával is küzd, azt mondja, soha nem adja fel, a kritikákból pedig mindig csak épül. Legnagyobb vágya, hogy magához képest jobb és jobb legyen, tudjon érvényesülni énekesnõként és megismerjék a nevét. Erre pedig jó esélye is van, elszánt, sorra nyeri a versenyeket, és legutóbbi találkozásunkkor a Napló szerkesztõségében akkorát énekelt, hogy ha még nem is egy egész világ, de mi biztosan nem felejtjük el a nevét.

(Szerző: Bruszel Dóra)