Az újabb, keddi havazás előreláthatóan Nyíregyházát sem kerüli el!

A városüzemeltető és vagyonkezelő társaság munkatársai, gépei hétvégén folyamatosan dolgoztak az utakon. Keczkó János közterület-fenntartási irodavezető elmondta:

Azonnal kivonultunk az alásózás technológiájával. Ennek az a lényege, hogy nem tudják jéggé taposni az autók, gépjárművek a leesett havat; az alásózás megkönnyíti a későbbi védekezést is. Problémát jelentett az elhúzódó, illetve folyamatos hóesés, hiszen ahányszor visszafehéredik az út, nekünk menni kell és újra letolni azt. De hagyni kell emellett, hogy a só a hatását kifejtse, ehhez forgalom is kell, illetve idő. A kollégáim végig tudták járni a körzeteket a szombati napon. A tegnapi napra a befejezés és az utómunkálatok maradtak, az utak járhatóak voltak, mondhatnám azt is, hogy sónedvesek lettek – tehát eltüntettük a havat. A külterületeken volt probléma, a szél és a hóátfúvások okoztak gondot, több utcát, településrészt a tanyavilágban elzártak – de ezeket is sikerült elhárítanunk. Holnap, azaz kedden újabb havazásra számítunk. Ami sajnálatos, hogy ismét elhúzódó, akár 10-12 órás hóesésre számítunk, ez megnehezíti a védekezésünket.

A NYÍRVV felkészülten várja az újabb hóesést. A megszokottak szerint először a főbb utakon végeznek munkálatokat, majd a bekötő- és mellékutak következnek, végül a kevésbé forgalmas burkolt és burkolat nélküli utak. A hókotró gépek körzetekre bontva végzik majd a munkálatokat, a NYÍRVV szakemberei folyamatosan dolgoznak majd, hogy minél hamarabb jól járhatóak legyenek az utak városszerte.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. munkatársai és gépei a téli síktalanítás során több mint 260 km szilárd burkolatú utat, 337 km hosszú burkolatlan utat, 52 km hosszú kerékpárutat, több mint 15 ezer parkolót, buszöblöket és a társaság kezelésében lévő járdákat takarítják.

A sózó-toló nagy teljesítményű gépek és a traktorok mellett többek között homlokrakodók, kisteherautók és terepjárók is takarítják az útvonalakat, segítik a síktalanítást, a sótárolók feltöltését és a koordinációt.

 

Dér Vivien

Fotó: Kohut Árpád