Az új, kétéves gazdasági program újra vezető pozícióba emelheti a magyar gazdaságot
Az új, kétéves gazdasági program újra vezető pozícióba emelheti a magyar gazdaságot

Ismét tartós növekedési pályára állhat a magyar gazdaság, ha beindul az új kétéves program – ezt várják az elemzők. Orbán Viktor tegnap beszélt arról a Kossuth Rádióban, hogy a minisztériumok és szakértők már dolgoznak egy olyan terven, amely szeptember közepétől segítheti a magyar gazdaság növekedését. Szakértők úgy vélik, leginkább olyan lépésekre van szükség, amelyek a hazai piacot és a hazai vállalkozásokat erősítik – hangzott el az M1 Híradójában.

A Herendi Manufaktúra az elsők között kapott bértámogatást, több mint százmillió forintot, a munkahelyek megőrzésére. Ennek is köszönhetően a csaknem 700 dolgozó közül senkit nem kellett elbocsátani a járvány miatt. Ráadásul mindenki megkapta a teljes fizetést is, pedig a manufaktúra árbevétele jelentősen megcsappant a veszélyhelyzet alatt.

A legutolsó adatok szerint eddig, országosan, 15 ezer cég igényelt 50 millió forint állami támogatást, amivel több mint 200 ezer munkahelyet sikerült megmenteni.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy sikerült teljesíteni az egyik legfontosabb célt, a munkahelyek megvédését, de most már a gazdasági növekedésre kell koncentrálni. Hozzátette, egy két éves növekedési tervre van szükség, ami várhatóan szeptember közepére áll össze.

A 2020-as év negyedik negyedévét, 2021-et és 2022-t már ennek alapján tervezi a kormány.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt makrogazdasági üzletág vezetője az M1-en arról beszélt, a gazdaságvédelmi lépések után megérett a helyzet egy újabb intézkedéscsomagra, ami újra tartós növekedési pályára állíthatja a magyar gazdaságot.

Más elemzők szerint az új gazdasági csomagban olyan intézkedések is kellenek, amelyek tovább erősítik a lakossági fogyasztást, mint a gazdasági növekedés első számú motorját. Idén, ilyen volt például a hitelmoratórium meghirdetése tavasszal. Akik ezt igénybe vették, azoknak év végéig nem kell törleszteni a hiteleket.

A hitelmoratórium eredményeként a kormány idén csaknem kétezer milliárd forintot hagyhat több százezer banki adósnál, családoknál és vállalkozóknál.

hirado.hu