Az országban egyedülálló üzemet adtak át Nyíregyházán – Fejlődő gazdaság és életminőség
Magyarország első gluténmentes zabfeldolgozó üzemét adták át Nyíregyházán.

Az 1,3 milliárd forintos beruházás keretében finom és versenyképes gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékeket dolgoztak ki, valamint fejlesztették a gyártáshoz szükséges malomipari technológiát.

A GOF HUNGARY Kft. és a KOR-AN 98 Kft. konzorciumi együttműködés keretében közel 630 millió forintos uniós és hazai támogatást nyert a Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázaton. Az összesen 1,3 milliárd forint értékű beruházás eredményeképpen finom és versenyképes gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékeket dolgoztak ki. Az ünnepélyes átadáson a Magyarországon egyedülálló beruházás fontosságát hangsúlyozta Szurovcsák András a GOF HUNGARY Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A gluténérzékeny emberek száma folyamatosan nő, így a termékeik iránti kereslet is emelkedni fog. Az új üzemben évente 12 ezer tonna gluténmentes zabpelyhet, zabpehelylisztet tudnak majd előállítani. 

Fejlődő gazdaság és javuló életminőség

Az eseményen részt vett Dr. Kovács Ferenc polgármester, aki a beruházás helyi gazdasági hatásáról beszélt. Úgy látja, az új üzem létrehozása Nyíregyházán illeszkedik abba a folyamatba, amely során az elmúlt években innovatív, korszerű fejlesztéseket végeztek az itt működő külföldi vagy hazai tulajdonú cégek. 

Az üzemavatón köszöntőt mondott Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő is. Úgy látja, nem túlzás kijelenteni, hogy a kormányzati és uniós támogatással kifejlesztett technológia több tízezer ember életében nyithat új fejezetet, hiszen a gluténérzékenység sokak életét keserítheti meg.

Korszerű technológiák

Az üzem tulajdonosai kialakították a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges nyomon követhetőségi rendszert, valamint fejlesztették a gyártáshoz szükséges malomipari technológiát. A gyártási folyamat során a hagyományos malomipari technológiai elemeket vették alapul. A tervezésnél megvizsgálták, hogy az elérhető technológiai elemekből milyen módosításokkal lehet ipari méretű gluténmentes lisztkeverék előállítót létesíteni. Így építették fel hazánk első gluténmentes zabfeldolgozó üzemét.

Kapcsolódó galéria

GOF Hungary malomátadó