Az Oriental Project különleges koncertje nyitotta meg az Ünnepi Könyvhetet

Az Oriental Project különleges koncertje nyitotta meg a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok programsorozat 0. napját. A Móricz Zsigmond könyvtár szerdától hétfőig változatos programokkal várja olvasóit, emellett 13–15-e között ingyenes beiratkozást és amnesztiát tartanak. Az érdeklődők a kortárs irodalom alkotóival is találkozhatnak.

Távol-keleti hangszerek csendültek fel a könyvtár kamaratermében szerda délután, kínai, indiai, perzsa vidékekre kalauzolva a hallgatóságot. Szabó Sándor és Major Balázs improvizátorok, jazzmuzsikusok, 45 éve játszanak együtt, ketten alakítják az Oriental Project duót. Az előadóművészek azt tapasztalták, hogy ezekkel a hangszerekkel olyan különleges hangzást érhetnek el, amely minden korosztályt képes megszólítani.

„Tulajdonképpen mi megkomponáltunk egy szertartászenét és ennek különböző tételei vannak. A tételekhez tartoztak különböző instrukciók, és mi ezeket követjük. Most éppen egy turnéban vagyunk, így mindig ugyanazt a programot játsszuk, de minden alkalommal másként szól, tehát hangról hangra építkeznek a zenék. Úgy, mint a keleti zenében, hogy nincs kotta, hanem megvannak a témák, föl vannak sorolva az instrukciók és mi azokat bontogatjuk és azokat játsszuk, ebből fejlődik ki egy nagyon izgalmas zene. Attól izgalmas, hogy az emberek minden pillanatban valami váratlan dolgot hallanak, és nem hallanak benne slágereket és ismerős motívumokat” – nyilatkozta Szabó Sándor zeneszerző, előadóművész.

A zene nem csak táncra való – tette hozzá Szabó Sándor. A szertartásmuzsika a Távol-Kelet kultúrájából, az elmélyedésből és a meditációból merít. Éppen ezért volt az Oriental Project az ünnepi könyvhét 0. napjának a fő attrakciója, hiszen ez a programsorozat minden évben tartogat különlegességeket. A Móricz Zsigmond könyvtár szerdától hétfőig változatos programokkal várja olvasóit.

„Kiss Ottó József Attila-díjas költővel is találkozhatnak a legkisebbek már 13-án 11 órakor, a Jósa András Múzeum legújabb évkönyvét is bemutatjuk, valamint helyi íróink köteteit, Holmár Zoltán, Sipos László, Béres Tamás, de vendégünk lesz B. Czakó Andrea nyírbátori írónő, Vári Fábián László Kossuth-díjas költő, majd pedig szombaton hagyományosan a folyóiratokat, lapszámokat, azoknak legújabb lapszámait mutatjuk be, úgyhogy készülünk hagyományosan garázsvásárra, mert ezt nagyon sokan kedvelik. Ilyenkor a könyvtárunkban már kiselejtezett dokumentumokat, könyveket egy jelképes áron eladjuk és így megtalálja új gazdáját és új olvasóját” – mondta el Tomasovszki Anita.

A könyvtárigazgató emellett biztatja az olvasókat, hogy éljenek az ingyenes beiratkozás lehetőségével, valamint az amnesztiával. Az intézmény a www.mzsk.hu oldal mellett egyre aktívabb a közösségi médiafelületeken, így érdemes azokat böngészni a friss hírekért, előrelátható programokért.