Az öreg hölgy Nyíregyházán: az igazságszolgáltatás megvehető

Pénteken újabb bemutató lesz a Móricz Zsigmond Színházban. A Krúdy Kamarában Dürrenmatt drámája, Az öreg hölgy látogatása kerül a közönség elé. A történet helyszíne egy gazdaságilag az összeomlás szélén álló kis falu, Güllen, itt él Alfred Ill. A helyi lakosok abban reménykednek, hogy Ill nemsokára hazalátogató ifjúkori szerelme, az időközben milliomossá lett Claire Zachanassian anyagi segítségével megmenekülhet a falu.

Ha hiszik, ha nem, szén- és koromszag, jellegzetes vasút illat érkezett a Güllen állomásán elzúgó mozdonyok hangjával, és az öreg hölggyel együtt. Hogy csupán a képzelet játéka, vagy valamit tettek is a színháziak, hogy még életszerűbb legyen az a tragikus komédia, vagy komikus tragédia, amiről az előadás szól, nem lehet tudni. A tartozik és követel, az igazságkeresés drámája a Dürrenmatt mű. A milliomosnő, az öreg hölgy látogatásában nagyon éles harcot vív az egyén és a közösség érdeke, igazságérzete, ugyanakkor mindez nevetséges is.

„A tragikuma az, hogy megkerülhetetlen, hogy egy embernek meg kell halni. Ha bűnös volt, ha nem, az igazságszolgáltatás az egy kétélű dolog. Az alapfelvetése a műnek az, hogy az igazságszolgáltatás megvásárolható. Pénzért. Olyan képet mutat az emberről, a társadalomról, a mindenkori társadalomról, ami kétségbeejtő, ugyanakkor végtelenül rémítő az, hogy egyszerűen nem tanulunk a saját hibáinkból, hogy nem tudunk ahhoz a morális értékhez felzárkózni, amiről pontosan tudjuk, hogy úgy kellene élni az életünket. Gyönyörű a darab. A családtól, a legbensőbb viszonyoktól kitágul a társadalom egészére, bizonyos értelemben egy univerzumot látunk a maga tehetetlenségében, a mindenki kis elcsalt bűnével és erényével”

– fogalmazott a darab kapcsán a rendező, Keresztes Attila. Irodalmi, kulturális toposzokat emlegetett ugyanebben a színházban a múlt heti Delila bemutató kapcsán Mohácsi János. Fontos, hogy témákat és drámákat időről időre elővegyenek az alkotók, hogy találkozzon velük a közönség, mert minden újabb generációnak ismerni és értelmezni kell ezeket a műveket. Így kell fogadni ezt a Dürrenmatt drámát is.

„Minden művében ugyanarról próbált beszélni, hogy nincsen már tiszta tragédia, mivel a tragédiához felelősségvállalás kell. A felelősségvállalás és az igazság értékei egyszerűen elvesztek. Így látta ő. Azt hiszem, ez egy olyan örökérvényű kijelentés, amiből kellene tanulnunk. Persze, hogy a jó drámák, mint Az öreg hölgy, vagy a Delila, amik jól értelmezik az embert, a társadalmat, azok örökérvényűek, azokhoz nem kell hozzáírni semmit, és minden korban megállják a helyüket”

– folytatta a mű elemzését a rendező. A Dürrenmatt dráma bemutatója szeptember 15-én, pénteken este fél 8-kor kezdődik a Krúdy Kamarában. A milliomosnő szerepében Szabó Márta, ifjúkori szerelme Alfred Ill, a Nyíregyházán már ismert vendégművész, Kaszás Mihály lesz. Ez általában nagyszínpados, nagyoperai előadás szokott lenni, hiszen egy város szerepel benne, de a kicsi tér valamilyen értelemben előnyére válik a nyíregyházi előadásnak, olyan részleteket is tudnak boncolni, mely nagyszínpadon nem lenne érvényes.