Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával kapcsolatos tudnivalók

A NYÍREGYHÁZI HELYI VÁLASZTÁSI IRODA KÖZLEMÉNYE
A HELYI ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐK ÉS POLGÁRMESTEREK 2019. OKTÓBER HÓ 13. NAPJÁRA KITŰZÖTT VÁLASZTÁSÁVAL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓKRÓL

 

Tisztelt Nyíregyházi Választópolgárok!

 

Magyarországon 2019. október 13-án kerül sor a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2019. évi általános választására.

Ezen a választáson nemcsak a nagykorú magyar állampolgárok szavazhatnak, hanem Magyarországon menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert minden nagykorú személynek, valamint az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárának is joga van ahhoz, hogy szavazhasson.

A választópolgár lakóhelyén, vagy – ha legkésőbb 2019. június hó 26. napjáig tartózkodási helyet (ideiglenes lakcím) is létesített, és tartózkodási helyének érvényessége legalább 2019. október 13-ig tart – bejelentett tartózkodási helyén szavazhat.  Így ezen a választáson – amennyiben a választópolgár nem a lakóhelyén kíván szavazni – átjelentkezési kérelmet csak a bejelentett érvényes tartózkodási helyre lehet kérni legkésőbb 2019. október 9-én (szerdán) 1600 óráig annál a választási irodánál, amelynek szavazóköri névjegyzékén a választópolgár szerepel.

 

Szavazni kizárólag személyesen lehet reggel 600 órától este 1900 óráig.

 

A választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját kell igazolnia.

Erre a következő, a magyar hatóságok – az Európai Unió más tagállamának állampolgára esetén az az Európai Unió másik tagállamának hatósága – által kiállított érvényes igazolványok alkalmasak:

a személyazonosság igazolására:

  • magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány és ideiglenes személyazonosító igazolvány (kártya formátumú)
  • magyar hatóság által kiállított régi típusú személyazonosító igazolvány (könyvecske formájú)
  • magyar hatóság által kiállított vezetői engedély
  • magyar hatóság által kiállított útlevél (ideiglenes útlevél is)
  • más uniós tagállam által kiállított személyazonosító igazolvány vagy útlevél (az Európai Unió más tagállamának választópolgára esetében)

a lakcím igazolására:

  • lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya)
  • a lakcímbejelentésről szóló átvételi elismervény
  • a régi, könyvecske alakú személyazonosító igazolvány, amennyiben tartalmazza a lakcímet.

a személyi azonosító igazolására:

  • személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány (a lakcímigazolvány hátoldala)
  • hatósági bizonyítvány, illetőleg igazolás a személyi azonosító jelről

Ezen a választáson külföldön, Magyarország külképviseletein nem lehet szavazni.

Azok a választópolgárok, akiknek lakcíme csak az adott település megnevezését tartalmazza (hajléktalanok), az 1. számú szavazókörben (Búzaszem Nyugati Óvoda Aranykörte Tagintézmény, Körte u. 39. szám) szavazhatnak.

Mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be.

A mozgóurna iránti kérelemnek

  1. levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton legkésőbb 2019. október 9-én (szerdán)1600 óráig
  2. személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton legkésőbb 2019. október 11-én (pénteken) 1600 óráig
  3. 2019. október 11-én 1600 órát követően elektronikus azonosítással elektronikus úton legkésőbb 2019. október 13-án (vasárnap) 1200 óráig

kell megérkeznie ahhoz a választási irodához, amelynek névjegyzékén a választópolgár szerepel.

Mozgóurnát a szavazás napján legkésőbb 1200 óráig a szavazatszámláló bizottságtól is lehet kérni.

 

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a választópolgár Nyíregyháza Megyei Jogú Városban két szavazólapot kap, az egyik szavazólapon polgármesterjelöltekre, a másik szavazólapon egyéni választókerületi képviselőjelöltekre lehet szavazni. Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő egy jelöltre lehet, a jelölt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal. ( + vagy X )

Az a választópolgár, aki valamely nemzetiség (lengyel, szlovák, ukrán, német, ruszin, örmény, roma) névjegyzékén is szerepel, a lakcíme szerinti szavazókörben szavazhat a nemzetiségi jelöltekre is.

 

Tájékoztatom a tisztelt választópolgárokat, hogy a választás napján, 2019. október 13-án a Helyi Választási Iroda Nyíregyháza, Kossuth tér 1. szám alatt működik és az alábbi telefonszámokon lehet elérni:

  • a választásokkal kapcsolatos általános információk a 42/524-530, 42/524-532,

telefonszámokon,

  • névjegyzékkel, és mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékével kapcsolatos információk az 524-524/764 vagy 766-os melléken kérhetők.

Kérem a tisztelt választópolgárokat, hogy 2019. október 13-án a fentiek szerint éljenek választójogukkal.

 

Dr. Szemán Sándor

Helyi Választási Iroda vezetője