Az ivóvízben nincs koronavírus – Hasznos információk a Nyírségvíztől

A csapvíz fogyasztása teljesen biztonságos. Erről beszélt szerkesztőségünknek a Nyírségvíz Zrt. szakembere. Tormássi Géza azt mondja, az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása szerint sehol nem mutatták még ki az ivóvízben a koronavírust, ráadásul a vízellátás zárt rendszerből történik, mélyfúrású kutakból, utána előírások szerint kezelve, így szinte nulla a kockázata, hogy belekerüljön. A csapvíz kiváló minőségű és a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A vízellátási műszaki üzemvezető a cég nevében egyben arra is kéri a lakosságot, hogy ne feledkezzenek el a számlák befizetéséről, mert az adja a biztonságos működés alapját. (Megjelent a Nyíregyházi Napló online kiadásának április 8-ai számában.)

 

 – A mi szolgáltatási területünkön minden egyes vízművünkben mélyfúrású kutakból nyerjük a vizet. Ezek 100–200 méter mélységből, búvárszivattyúval kiemelt vizek, az átlagos életkoruk 10–12 ezer év. Tehát triviális, hogy a vírus nem lehet ezen a helyen, már csak a kor miatt sem. Ezután egy zárt technológiára kerül, alacsony tározókba, szivattyúkba és utána a hálózatba. Közben a tisztítás folyamán vegyszereket kap, illetve a kiadott vizünket klórozzuk. Ez egy olyan vírus, aminek van egy fehérjeburka, és klór hatására ez a burok lebomlik, ezzel a vírus inaktívvá válik és nem fertőz, elpusztul – tájékoztatott Tormássi Géza, a Nyírségvíz Zrt. vízellátási műszaki üzemvezetője.

Intézkedések a veszélyhelyzetben

A Nyírségvíz a veszélyhelyzet idején azonnal intézkedéseket hozott. Egyrészt a vízműveiket lezárták, a fogyasztói kapcsolatokat a minimálisra csökkentik, a személyes ügyfélszolgálat szünetel, kollégáik pedig kiscsoportos munkavégzésben, heti váltásban végzik feladataikat. Az üzemeltetési állománynál, ahol folyamatos munkarend van, csak azok a dolgozók léphetnek be a vízmű területére, akik az adott területen feladatot látnak el.

Olcsóbb, mint az ásványvíz

Tormássi Géza kiemelte még, a lakásokba érkező csapvíz további óriási előnye, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre áll, és nem szükséges a műanyag palackos vizek felhalmozása, tárolása.  Az ivóvíz biztonságos, ezt szeretném kihangsúlyozni, és olcsó. Összehasonlítva az ásványvízzel, egy másfél literes ásványvíznél 99 forintos árat feltételezve éves szinten közel 36 ezer forintba kerül, míg ugyanilyen mennyiségű ivóvíznek az ára 228 forint – adott egy gyors összehasonlítást.

Befizetések a biztonságos ellátásért

S ha már a pénzről volt szó, a Nyírségvíz Zrt. kéri, hogy ebben a helyzetben is mindenki a határidőre fizesse be a vízdíjat, hiszen ez a működésük alapja, így a vízellátás, illetve a csatornaszolgáltatás is függ ettől. Mint ismert, telefonon és interneten keresztül is felvehető a kapcsolat a céggel és a számlák befizetése is biztosított elektronikus úton.