Az internet veszélyei – Interaktív foglalkozás gyerekeknek

Február hetedike a Biztonságos Internet Világnapja az Európai Unióban. Mivel a világhálót egyre fiatalabbak is használják, ezért a Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai úgy gondolták, a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola 3.b. osztályos tanulóinak egy interaktív foglalkozáson mutatják be a világháló jó, illetve veszélyes oldalát.

 

Film, beszélgetés és teszt

 

Az órán a gyerekeknek kisfilmeket is vetítettek, amin keresztül szemléltették a szakemberek azt, miért ne adjanak meg személyes adatokat magukról és családjukról. Ezt követően tesztet töltöttek ki a tanulók a helyes internethasználatról. Mivel ezek a diákok már rendszeresen használják a világhálót, így a tájékoztatóból sokat tanulhattak.

 

Gyerekek, akik már naponta nezetnek

 

Ésik-Dobos Kornélia, a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola tanítója elmondta, harmadikos, 9-10 éves gyerekekről van szó, akik napi rendszerességgel használják az internetet. A pedagógus hozzátette, így az előadás hasznukra is lehet, hiszen rengeteg információt gyűjthettek.

További képekért kattintson a fotóra!

Ésik-Dobos Kornélia kifejtette, a Kodály Zoltán Általános Iskolában nagyon jól felszerelt tantermek vannak, így az információs és a kommunikációs technikákat használni is tudják. Mindezek mellett a gyerekek nagyon sok olyan versenyen vesznek részt, amit interneten keresztül bonyolítanak le, így naponta használják a világhálót, hiszen sok feladathoz ott gyűjtenek anyagot is.

 

Hasznos volt az óra a gyerekeknek

 

Az interaktív, rendkívüli tanórán a gyerekek sok érdekességet és hasznos információt megtudtak az internetről. Toma Izabella, 3.b. osztályos tanuló frappánsan összegezte az előadáson hallottakat. Azt mondta, egyrészről hasznos is lehet, de akár veszélye is tud lenni az internetnek.

Az órán azt is elmagyarázták a rendőrség dolgozói, milyen veszélye lehet annak, ha valaki például fényképet tesz fel magáról az internetre, vagy felhívja a bűnözők figyelmét a család anyagi helyzetére, illetve arra, mikor utaznak el otthonról.

 

A sok jó között veszély is van

 

Dr. Kovács Attila rendőr alezredes, a Megyei Rendőr-Főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának megbízott vezetője azt mondta, az ő feladatuk az, hogy már az általános iskolákban tanuló gyerekeket felkészítsék arra, hogy az egyébként minden nap használt internet és számítógép által átszőtt világban biztonságosabban el tudják helyezni magukat és felismerjék azokat a veszélyforrásokat, amelyeknek ki vannak téve.

A rendőrség dolgozói minél több iskolába szeretnének eljutni és felvilágosítást tartani a gyerekeknek az internetről, hiszen napjainkban már nem elképzelhető az, hogy valaki ne használja a technika vívmányait.

ME.

(Fotó: Szarka Lajos)