Az Év Turisztikai Városa – Nyíregyháza az élmezőnyben
Fotó: Kohut Árpád

A 2019 -es rendkívüli rekord év után rendkívüli lett 2020 is.  Több mint 250 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A 2020-as januári és februári hónapokban is olyan mértékű volt a növekedés, mint eddig még soha. Nem véletlenül kapta meg nyáron az Év Turisztikai Városa címet Nyíregyháza.

A turizmus megnyerő adatait tavasztól lenullázta a vírus. A belföldi turistáknak köszönhetően nyáron ismét megnőtt a vendégforgalom, hiszen két új sóstói szállodát, és remek attrakciókat kínált a város.

„A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2020 első 10 hónapjában országos szinten 53 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest. Magyarul 53 százalékkel csökkent a vendégforgalom. Ezzel szemben Nyíregyházán ez a csökkenés jóval mérsékeltebb. Nálunk 17, 65 százalék” - nyilatkozta Furkóné Szabó Mariann, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Mindez köszönhető azoknak látványosságoknak, amik az elmúlt években és az utóbbi esztendőben születtek, illetve a város marketingtervének. Ezen a területen ki kell emelni a szálláshelyek közül a két új sóstói szállodát, hiszen az ő forgalmuk nélkül nem lehetett volna produkálni ezeket a számokat. A Sóstó Hotel, ami közvetlen összeköttetésben működik a Fürdővel, Crystal Lotus díjat nyert Ukrajnában. Az Állatpark Pangea Hotelje pedig a Nemzetközi Ingatlan Szövetség szálláshely kategóriájában I. helyezett lett, erről ide kattintva olvashatnak bővebben.

Ezüstérmet érdemelt a hazai Ingatlan Szövetség Nívódíj pályázatán, majd az Év szállása 2. díjasa lett a 4-5 csillagos kategóriában. A hétvégén pedig új díjról értesítették a tulajdonost és az üzemeltetőt. A nívós elismerések mellett folyamatosak a fejlesztések is.

„Ebben a nehéz időszakban sem álltak le a turisztikai fejlesztések a városban, hiszen  kialakulóban van s kulturális negyed, és elkészült egy nagyon különleges gyűjteménynek helyet adó Kállay Ház, illetve ebben került elhelyezésre egy hiánypótló interaktív várostörténeti kiállítás is. Folyamatban van a Szindbádnak az építése, illetve befejezése, ami szintén turisztikai attrakcióként is szolgál majd, hiszen nem csak rendezvényterem és pódiumszínpad, hanem színháztörténeti múzeum és 3D-s mozi is lesz benne.”- tájékoztatott Furkóné Szabó Mariann.

2019-ben elkészült az idén 50 éves Múzeumfalu rekonstrukciója, mely újabb lehetőség a vendégek számára. Az Állatpark pedig a több hónapos bezárás ellenére is 400.000 látogatót fogadott ebben a csonka esztendőben.