Az Év Múzeuma Díj Nyíregyházán – Már a Régészet napjára készül a Jósa András Múzeum
Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója

Az elmúlt évben 150 éves Jósa András Múzeum vezetői az elmúlt héten vehették át az Év Múzeuma Díjat a fővárosban. Az elismerést sajtótájékoztatón mutatták be az újságíróknak. A közgyűjtemény május 24-én pénteken immár ötödik alkalommal csatlakozik a Régészet napja országos programsorozathoz.

A Jósa András Múzeum igazgatója, Dr. Rémiás Tibor a közgyűjtemény dísztermében mutatta be a média képviselőinek az Év Múzeuma díjat. Mint elmondta, az oklevélen több olyan kiemelkedőnek minősített tevékenység is szerepel, amelyekkel elnyerték a rangos elismerést. Három dolgot is említenek, a helyi és nemzetközi kapcsolatok erősítését, a kommunikációs tevékenység frissítését és eredményességét, valamint a 150 éves jubileumi év tudományos és közművelődési tevékenységét. Az Év Múzeuma mellett kaptak egy másik elismerést is, a Cselekvő Múzeumok Közössége lettek. A jövőben mindent megtesznek annak érdekében, hogy előre lépjenek ezen a területen is, hiszen most a második helyezést érték el, de a legrangosabb a negyedik hely.

Régészet napja – A csontokat vallatják

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Jósa András Múzeum indokoltnak és fontosnak is tartja, hogy május 24-én pénteken immár ötödik alkalommal csatlakozik a Régészet napja országos programsorozathoz.  A Jósa András Múzeum műtárgy állománya körülbelül 1 millió darabot számlál, ennek a 85 százaléka régészeti jellegű. Ezért nagyon fontos az, hogy a régészeti tevékenységben, kiállítás terén, sőt rendezvények terén is maximálisan részt vegyenek. A nyíregyházi egész napos programokat A régészet sötét oldala – Csontok, emberek címmel szervezték meg. Dr. Körösfői Zsolt régészeti osztályvezető ismertette az eseményeket. Egy vándorkiállításuknak éppen régészeti és antropológiai témája van, emberi csontokat mutatnak be. Egyrészt arcrekonstrukciókat láthatnak itt, másrészt patológiai esetekről számolnak be a poszterek. Erre a kiállításra helyezték a hangsúlyt a Régészet napján, szakvezetés is lesz délelőtt, illetve a munka sem áll meg, a kollégák dolgoznak, a tisztelt érdeklődők pedig betekinthetnek a laboratóriumi munkába is. A délutáni órákban Dr. Marcsik Antónia, Miről árulkodnak csontjaink címmel tart előadást a múzeum dísztermében. A régészet napjának programjaira reggel 9 órától este 18 óráig várják az érdeklődőket.