Az év elejétől nem kell járulékot fizetniük a nyugdíjas munkavállalóknak – Részletek!

Részletesen felsorolva a fizetendő járulékokat, a nyugdíjas munkavállaló alkalmazása esetén a munkáltatónak fizetni kellett szociális hozzájárulási adót, valamint szakképzési hozzájárulást is. A nyugdíjastól pedig munkavégzése okán a munkáltató levonta a személyi jövedelemadót, a természetbeni egészségbiztosítási járulékot és a 10 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot is. Utóbbi beleszámított a későbbi nyugdíjemelésekbe, hiszen a szolgálati idő növekedett.

Az év elejétől azonban nem kell járulékot fizetniük a nyugdíjas munkavállalóknak, csak a 15 százaléknyi személyi jövedelemadót. A munkáltatók is kedvező helyzetbe kerültek, hiszen a nyugdíjas munkavállalók után nem kell megfizetniük a 19,5 százalékos járulékot. A kedvezmények azokra a nyugdíjasokra is vonatkoznak, akik részmunkaidőt vállalnak, így a csökkentett jövedelem után sem kell járulékot fizetnie sem a munkavállalónak, sem pedig a munkáltatónak. Tavaly még bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Idén viszont már csak az SZJA jön szóba, így pedig 85 ezret kap meg minden érintett.

Nem titkolt cél az is, hogy olyan tapasztalt nyugdíjasok álljanak ismét munkába, akik a fiatal generációnak át tudják adni a tapasztalataikat. Ez a változás Európában is kiemelkedő, hiszen hasonló kedvező szabályozás más európai országokban nem igazán tapasztalható.


Dér Vivien

(A borítókép illusztráció.)