Az Európai Közepes Méretű Városok Együttműködési Hálózat ülésén a nyíregyházi önkormányzat

Nyíregyháza Megyei Jogú Város részt vett a 2021. június 10-én megrendezett Európai Közepes Méretű Városok Együttműködési Hálózat online-ülésén, egy olyan témában, amely minden várost érint, és minden polgár számára nagyon fontos: a „lakossági ügyfélszolgálat”.

 

Az ügyfélszolgálat témája kapcsán, többek között a következő kérdésekre keresték a Városhálózat tagvárosai a választ: hogyan fogadják a polgárt a városházán, mit tehet a hivatalnok a polgárért, hogyan lehet a hivatali csatornákat lerövidíteni, felgyorsítani, megkönnyíteni, hogyan segít egy tudásplatform, hogyan működik az ügyfélszolgálat a koronavírus idején.

St. Pölten, osztrák város által 26 éve koordinált Városhálózat mostani, online-ülésen 6 országból, 10 város képviselői vettek részt: St. Pölten/A, Heidenheim/D, Leszno/PL, Leoben/A, Jihlava/Cz, Brünn/Cz, Hodonin/Cz, Kazanlak/BG, Nagykanizsa/H, és Nyíregyháza/H.

Az 5 nyelvű szinkrontolmácsolással zajló ülést, Mag. Matthias Stadler, St. Pölten város januárban újraválasztott polgármestere nyitotta meg, majd azt követően a témához kapcsolódó előadások hangzottak el:

St. Pölten város ügyfélszolgálatának vezetője, Martin Koutny, tájékoztatást adott a januári helyhatósági választások tapasztalatokról, hogy hogyan lehet biztonságosan megszervezni a választásokat a Covid-19 idején.

Heidenheim főpolgármestere, Bernhard Ilg, a korszerű digitális ügyfélszolgálat bevezetéséről számolt be.

A Városhálózathoz 2001-ben csatlakozott Nyíregyháza Megyei Jogú Város képviseletében: Dr. Szemán Sándor, címzetes főjegyző mutatta be a hivatal ügyfélszolgálatát, illetve a COVID járvány miatt bevezetett intézkedéseket.

A koronavírus egy időre leállította a városok nemzetközi kapcsolatait, így az Európai Közepes Méretű Városok Hálózatának a munkáját is, de a mostani online-ülés újraindítja a városok közötti együttműködést, és ez az első alkalommal szervezett online-találkozót, várhatóan továbbiak fogják követni, hogy a tagvárosok minél több hasznos tapasztalatot, információt tudjanak egymással megosztani.